Ei ehkä yllättävä tutkimustulos, mutta hyvä tietää tekoälyn olevan (ainakin toistaiseksi) heikompi tarinankertoja kuin ihminen

kirjoituskoneen ongelmia, näppämistön kirjaimet takertuvat. kuva arihak.

Onko tekoäly jo niin kehittynyt, että voin jättää työni sen tehtäväksi? Näin raadollisesti saattaa kirjoittaja, kuvittaja, valokuvaaja, urheilutoimittaja ja moni muu pohtia maailman menoa parempaan tai huonompaan suuntaan yön pimeinä tunteina. Floridan yliopiston professorit päättivät tehdä tilannekatsauksen tekoälyn kykyihin tarinankertojana, ja tutkia ihan käytännössä pärjääkö se ihmiselle. Tutkimuksen tulos oli seuraava: tekoäly ei tarinankertojana yllä ihmisen luomien tarinoiden tasolle.

2000 henkilöä osallistui tutkimukseen, jossa he saivat luettavakseen niin tekoälyn laatimia kuin perinteisestikin kirjoitettuja tarinoita. Lukijoiden antaman palautteen perusteella tutkijat päättelivät monen muun asian lisäksi seuraavaa:

  • Luovuus ei ole tekoälyn ominaisuus. Teknologian kehitys on kyllä niin pitkällä, että tekoälyn algoritmit osaavat tuottaa johdonmukaista ja uskottavaa tekstiä, joka perustuu jo julkaistuun aineistoon. Luovaa kirjoittamista se ei kuitenkaan osaa.
  • Elämänkokemus antaa syvyyttä inhimilliseen tekemiseen, mutta tämä syvyys on luonnollisesti hieman kateissa bittien ja algoritmien maailmassa.

Tutkimusraportti on arkistoitu tänne.

Tulevaisuutta Floridan professoreiden tutkimus ei edes yritää ennustaa, mutta vääjämättä tulee mieleen kysymys: entä ensi vuonna? Onko teknologia silloin jo niin pitkällä, että se ohittaa ihmisen myös luovuudessa?

Tekoälyteknologian kehityksessä suuren läpimurron ovat tehneet niin sanotut suuret kielimallit (Large Language Model, LLM). Ne perustuvat valtavan olemassa olevan tekstinaineiston syöttämiseen järjestelmään, joka opettelee aineiston perusteella laittamaan sanoja peräkkäin oikeassa järjestyksessä ja asiayhteydessä. Tämä itsessään on niin monimutkaista, suurta datamäärää ja prosessointitehoa vaativaa touhua, että vain muutamalla yhtiöllä on tällä hetkellä resursseja kehittää hyvin toimivia järjestelmiä.

Hyppäys tämän päivän toimivista kielimalleista teknologiaan, joka osaa itsekseen luoda jotakin uutta olisi jättimäinen harppaus ihmiskunnalle. Tähän moni tekoälyn parissa työskentelevä yritys pyrkii, mutta matka on pitkä ja kivinen. Joidenkin mielestä se ei tule onnistumaan, mutta eivät kaikki uskoneet nykyistäkään kehitystasoa mahdolliseksi.