Testi: näppäimistöllä varustettu tablet kirjoittajan työvälineenä

tablet lenovo p12 näppäimistö auton penkillä. taustalla merellä nousee aurinko

Vuosikymmeniä kannettavaa tietokonetta matkoilla raahanneena tietotyöläisenä olen jo pitkään hakenut laitteelle kevyempää vaihtoehtoa. Tablet-tietokoneita on hiljalleen kehitetty 10 tuumaa suuremmiksi ja niiden oheislaitteiden valikoima on kasvanut suuntaan, jossa tabletia voi ajatella myös kannettavana tietokoneena. Onko erillisellä näppäimistöllä varustettu tablet kuitenkaan kannettavan tietokoneen veroinen laite? Tässä omia käyttökokemuksia ja huomioita minkälaiseen työkäyttöön tablet sopii ja mihin ei.

Omaan käyttöön valikoitui Lenovo P12 tablet 12,7 tuuman näytöllä. Laitteen mukana tuli kynä, jolla voi hahmotella luonnoksia ruudulle, kommentoida dokumentteja (sovelluksesta riippuen) ja kirjoittaa käsin. Tabletia varten tehty näppäimistö oli ostettava erikseen. Se on kaksiosainen laitetta suojaava kotelo, jonka yläosan voi antaa olla tabletin suojana jatkuvasti, sillä itse näppäimistö on tarpeen mukaan helposti irrotettavissa, liitettävissä tukevasti magneettikiinnityksen ansiosta laitteeseen, ja käännettävissä näytön suojaksi.

tablet suojakuoressa meren rantakalliolla, stylus kynä takana magneetilla kiinni

Kokemukseni näppäimistöllä varustetusta tabletista kannettavan korvaavana laitteena on nyt reilun neljän kuukauden mittainen. Tänä aikana laite on ollut ensisijaisena työvälineenä yhdellä pitkähköllä matkalla (kuten täällä) ja parilla lyhyellä matkalla. Lisäksi se on jatkuvassa käytössä kotona uutisten seuraamisessa, nettilaitteena ja medialaitteena. Toistaiseksi tabletin kynällä on itselläni ollut vain hyvin vähän käyttöä, joten en edes ota kantaa sen toimintoihin muuten kuin toteamalla sen toimivan niin kirjoittamiseen kuin piirtämiseenkin.

Yksi huomio näppäimistöratkaisuista. Koska läheskään jokaiseen tablet-malliin ei ole saatavilla erityisesti sitä varten suunniteltua näppäimistöä, ja edulliset Bluetooth-näppäimistöt yleensä toimivat tabletien kanssa, niin miksi en käytä sellaista? Siksi koska olen sitä kokeillut ja kehnoksi havainnut. Suurin on syy on kosketuslevyn (touchpad) puute. Ei ole siis kätevää tapaa siirtää osoitinta ruudulla – muuta kuin kurottaa kättä ja tökätä sormella haluttua kohtaa ruudulla. Tätä täytyy tehdä yllättävän usein.

Valtaosa tableteista toimii Android ja Apple iPadOS -käyttöjärjestelmillä. Niiden hyvä puoli on erittäin laaja tuotevalikoima sillä Android-laitteiden valmistajia on runsaasti. Sovellusohjelmia on näille laittelle myös valtava valikoima, vaikka nimenomaan tableteille suunniteltuja hieman rajallisesti. Linux-tabletejakin on, mutta niistä minulla ei vielä ole kokemuksia. Microsoft markkinoi Surface-nimellä Windows-tabletia, jonka hinta kuitenkin näppäimistöllä ja kynällä on moninkertainen esimerkiksi hankkimaani tabletiin.

Mihin käyttöön näppäimistöllä varustettu tablet sopii hyvin?

12.7 tuuman tablet ja näppäimistö ovat kevyt yhdistelmä

Matkakäyttöön.

  • Tabletin sopiva koko, keveys ja hyvä näppäimistö ovat niin onnistunut yhdistelmä, että tässä on nyt uusi matkalaitteeni. Puutteita kannettavaan tietokoneeseen verrattuna toki on (seuraavassa kohdassa niistä) mutta tabletin sietämätön keveys, sopiva koko, yksinkertaisuus ja soveltuvuus sekä kannettavaksi että tabletiksi miellyttävät enemmän.
  • Lähes kaikki tabletissa käyttämäni hyötysovellukset ovat eri sovelluksia kuin kannettavassa. Esimerkiksi kaikilla herkuilla varustetun tekstinkäsittelyohjelman sijaan naputtelen jutut yksinkertaisella kirjoitusohjelmalla (WriterP) tai tekstieditorilla (Acode). Syynä lähinnä se, että ne toimivat nopeammin ja luotettavammin kuin paljon resursseja vaativat täysimittaiset tekstinkäsittelyohjelmat. Lisäksi ne toimivat laitteessa ilman verkkoyhteyttä, vaikka joskus myös Proton Docs -pilvipalvelun tekstinkäsittelyä ja tiedostonjakoa tuleekin käytettyä.
  • Valokuvaajat voivat kopioida matkan aikana kertyneitä kuvia talteen tabletin sisäiseen muistissa tai muistikortille. Ainakin perustabletia suuremmissa laitteissa on yleensä mukavasti tallennustilaa, jollei sitä ole ehtinyt täyttää muulla aineistolla. Valokuvien tai videoiden editointiin on tablet-sovelluksia. Pientä säätöä kuviin olen niillä tehnyt, mutta sopivaa monipuolista editointia mahdollistavia sovelluksia en ole vielä löytänyt. Aineiston vaativa editointi jääkin matkan ajaksi odottamaan pääsyä varsinaisten PC-sovellusten käsittelyyn.
tabletille voi kirjoittaa ja piirtää erikoiskynällä

Kakkoskannettavaksi toimistolle.

  • Joka paikkaan ja kokoukseen ei kannettavaa tietokonetta tarvitse ottaa mukaan, vaan tablet riittää. Joissakin tilanteissa tabletin kynästä voi olla hyötyä asioiden hahmottelussa ja dokumentoinnissa.

Medialaitteeksi.

  • Hintaluokasta riippuen tableteissa on usein korkean erotuskyvyn kirkas näyttö. Youtubet ja Tiktokit näkyvät puhelimessakin, mutta esimerkiksi elokuvat ja pelit loistavat suuremmalla näytöllä.
tabletin 12.7 tuuman näyttö toimii niin mediasisällöille kuin työntekoon

Mihin käyttöön tablet-näppäimistö-yhdistelmä ei välttämättä sovellu?

Tablet ei ole kannettava tietokone.

  • Tabletista ei saa täysin kannettavaa tietokonetta vastaavaa laitetta pelkällä näppäimistöllä. Suurin syy tähän on ero ohjelmistoissa. Kannettavat tietokoneet yleensä toimivat Windows tai MacOS -käyttöjärjestelmällä, joihin on vuosikymmenten aikana kehittynyt erinomainen ja monipuolinen sovellusvalikoima. Tabletit puolestaan toimivat pääasiassa Android ja Apple iPadOS ohjelmistoilla, joiden sovellukset eivät ensisijaisesti ole suunniteltu käytettäväksi näppäimistöllä.
  • Koska Androidin ja iPadOS:n ohjelmistovalikoima poikkeaa Windowsin ja MacOS:n valikoimasta on mahdollista, että jokin aivan välttämätön sovellus ei ole saatavissa tabletiin. Joistakin suosituista sovelluksista, kuten Adobe Photoshop on kevytversio (tässä tapauksessa Photoshop Express) saatavilla. Pilvipalvelut voivat näissä tilanteissa auttaa, sillä monesta hyötysovelluksesta, kuten Microsoft Office on myös verkossa toimiva versio.

Toimiston tai kodin tiedostojen ja kirjoittimen jakopalvelun hyödyntäminen voi olla hankalaa.

  • Tabletien käyttöjärjestelmiä ei ole suunniteltu paikallisverkon (LAN) resurssien käyttäjiksi, mutta verkon palvelinten jakamia tiedostoja tai kirjoittimia voi kuitenkin yrittää erillisillä sovelluksilla hyödyntää. Pilvipalvelut puolestaan ovat helposti tabletien hyödynnettävissä, joten niillä voi korvata lähiverkon tiedostonjako-ominaisuuksia.

Liittimiä tableteissa ei ole joka lähtöön.

  • USB-liitin löytyy tableteista jo pelkästään latausta varten. Samoin kuulokepistoke ja muistikorttipaikka saattavat olla käytettävissä, mutta esimerkiksi kannettavien tietokoneiden vakioliitin, kuten HDMI on harvinainen.
Lenovo P12 tablet ja näppäimistö toimistolla

Yhteenveto: Lenovo P12 tabletin + näppäimistön tuotearvio

Näppäimistö on erinomainen. Yksi syy miksi päädyin juuri tämän kokoiseen tabletiin mihin päädyin on näppäimistön koko. 12,7 tuuman tabletissa on täysikokoinen näppäimistö kaikkine erikoismerkkeineen. Naputtelutuntuma ja näppäinten sijoittelu on parempi kuin monessa kannettavassa tietokoneessa.

Näppäimistön hankinnan mukana tullut suojakuori on kätevä laitetta suojaava ominaisuus. Se ei myöskään lisää laitteen kokoa tai painoa juuri lainkaan, ja toimii hyvin näppäimistön kanssa.
Näyttö on hyvälaatuinen. Siinä on erotuskykyä (2944 x 1840 kuvapistettä) niin työhön kuin mediasisältöihin.

Akun kesto on niin ja näin. Akun kestoon omassa käytössäni näyttää vaikuttavan eniten näytön kirkkauden asetus. Jos ottaa laitteen ulos terassille mukaan tai ylipäätään paikkaan missä näytön kirkkaus on oltava lähellä maksimia, akku kuivuu vauhdilla (muutamassa tunnissa, mutta kestää kuitenkin huomattavasti kauemmin kuin keskivertokannettavan akku). Toisaalta esimerkiksi hämärässä auton sisätilassa akku sinnittelee pitkään (suunnilleen työpäivän tai pidempään) kun huolehtii näytön kirkkauden säädöstä.

Omassa laitteessa on 8 GB RAM-työmuistia ja 128 GB tallennustilaa, joka on suorastaan riittävästi. Lisäksi SDmicro korttipaikka tarjoaa tallennustilaa esimerkiksi matkalla tarvittaville kartoille tai matkan varrella otettujen kuvien varmuuskopioille.

Lenovo P12:n Android-ohjelmistossa on valittavissa tablet-tila tai PC-tila. Tablet-tila tarkoittaa samanlaista käyttökokemusta kuin pienemmällä tabletilla tai puhelimella, jolloin näytöllä on yksi sovellus kerrallaan. PC-tilassa käynnissä olevien sovellusten ikkunat voi asetella haluamallaan tavalla. Alkuopettelun jälkeen olen päätynyt käyttämään ainoastaan PC-tilaa sekä näppäimistön kanssa että ilman koska silloin on helpompi hallita useaa auki olevaa sovellusta js siirtyä ikkunasta toiseen. Aluksi PC-tilan toimivuus nikotteli aika lailla, mutta Lenovon ohjelmistopäivitykset ovat kohentaneet sen toimivuutta.

lenovo p12 näppäimistö liitin tabletiin
Magneetit vetävät näppäimistön kohdalleen kun tabletin alareunan tuo liitinten lähelle.