Sujuvasti verkossa toimiva kirjoitusohjelma Proton Docs kun tietoturvan on oltava kunnossa

proton docs tekstinkäsittely pilvipalveluna

Jos kirjoitusprojektissa on mukana useita henkilöitä voi sopivan työkalun valinta osua pilvipalveluna käytettävään tekstinkäsittelyohjelmaan. Esimerkiksi Google Docs ja Microsoft 365 ovat suosittuja palveluita, jotka ovat verkossa saatavilla kaikilla laitteilla missä on verkkoselain. Myös sellaiset tekstin tuottajat, jotka haluavat hyödyntää useaa laitetta saman dokumentin työstämiseen saattavat tarttua online-tekstinkäsittelypalveluun. Kuten aina kun tietoa siirretään verkossa ja talletetaan jonnekin kaukaisen konesalin syövereihin, tietoturvan tarve on syytä tiedostaa. Tähän saumaan on kehitetty Proton Docs, pilvipalveluna toimiva tekstinkäsittely.

10 vuotta sitten perustettu sveitsiläinen Proton AG ryhtyi alusta pitäen kehittämään verkkopalveluita nimenomaan tietoturva edellä. Vuosien aikana saataville on ilmestynyt Proton Mail sähköposti, VPN suojattu verkkoyhteys, Calendar kalenteri, Pass käyttäjätunnusten hallinta ja Drive tiedostojen tallennus ja jakaminen. Proton Docs -tekstinkäsittely on osa Drive-palvelua. Kaikissa palveluissa lähtökohtana on tietojen salakirjoitus, kryptaaminen, jolloin ainoastaan käyttäjä itse ja hänen määrittelemänsä henkilöt näkevät selväkielisen datan. Edes Proton AG:n asiantuntijat eivät näe mitä tietoa käyttäjät heidän palvelimilleen tallentavat.

Toinen tietoturvaan olennaisesti liittyvä perusasia Protonin tuotteissa on yksityisyyden suoja. Yhtiö vakuuttaa – eikä myöskään ole jäänyt hämäristä kaupoista kiinni – että käyttäjien henkilötietoja ja muita yksityisiä tietoa ei imuroida, käyttäjiä profiloida eikä niitä kaupata mainostajille.

Monet teknologajätit, kuten Google ja Microsoft puolestaan tarjoavat pilvipalveluita koska niistä saa helposti kerättyä käyttäjien henkilökohtaiset tiedot ja kaiken datan mitä he palveluissa käsittelevät. Esimerkiksi Googlen liikevaihdosta reilusti suurin osa kertyy mainostuloista.

Protonin tuotteet ovat saatavilla kuukausimaksua vastaan, kuitenkin niin, että yksittäinen käyttäjä pääsee pitkälle ilmaisella kuukausipaketilla.

Proton Docsin kanssa alkuun pääsee seuraavasti:

  • Mene verkkoselaimella osoitteeseen proton.me
  • Luo tili tai kirjaudu palveluun.
  • Valitse toiminnoista Proton Drive.
  • Drive-näkymässä suuri +New nappi avaa valikon mistä voi valita uuden asiakirjan New document.

    Proton Docs -tekstinkäsittelyllä tehdyt asiakirjat tallentuvat automaattisesti Proton Drive -kansioon, erikseen tiedostoja ei tarvitse tallettaa. Kansiosta dokumentin voi jakaa helposti muille työhön osallistuville. He voivat muokata tekstiä ja kommentoida haluamiaan kohtia.

    Suomenkieliset valikot voi naksauttaa päälle kun napauttaa omaa tiliä edustavaa nappia oikeassa yläkulmassa, ja valitsee Kieli ja aika.

    Heinäkuussa 2024 julkaistu Proton Docs sisältää tässä ensimmäisessä versiossaan ainoastaan tekstinkäsittelyn perusominaisuudet. Taulukoita ja kuvia voi mukaan liittää, mutta pitkää käsikirjoitusta tai tutkimusdokumenttia suunnitteleva kirjoittaja saattaa mielummin odottaa seuraavaa versiota.

    Verkkoselaimella käytön lisäksi Proton tarjoaa palveluistaan sovellukset PC:lle ja mobiililaitteille. Drive-sovelluksen voi ladata tästä.

    Omalle tietokoneelle asennettavat kirjoitus- ja taulukkolaskentaohjelmat eivät ole hävinneet mihinkään, vaan ne ovat edelleen ensisijainen valinta monelle tietotyöläiselle online-palveluiden sijaan. Paikallisesti toimivien sovellusten etuna on riippumattomuus verkosta ja sen mahdollisista häiriötilanteista. Kaikki tieto on tallessa omalla koneella ja tietoturvasta huolehtiminen omalla vastuulla. Tietokoneelle tai mobiililaitteelle asennetut ohjelmat ovat myös nopeampia kun näppäinpainalluksia ja toimintoja ei kierrätetä verkon takana olevan palvelimen kautta takaisin omalle ruudulle.

    proton drive ja proton docs henkilökohtaiset asetukset