Edes tekijänoikeus ei kestä ikuisesti sillä klassikkokirjoja vapautuu vuosittain kaikkien saataville

winnie the pooh (Nalle Puh) kirjan kansikuva

Yksi alkuvuoden suurista kirja-alan uutisista on alkuperäisen Nalle Puh -kirjan (Winnie the Pooh) siirtyminen tekijänoikeusvapaaksi teokseksi. Se ei suinkaan ole ainoa klassikko, joka on nyt vapaasti jaettavissa ja luettavissa sillä myös sellaisten kirjailijoiden kuten Virginia Woolf, William Faulkner, Graham Green ja monen muun teokset ovat vapautuneet tekijänoikeuksista.

Tekijänoikeuslaki vaihtelee maakohtaisesti jonkin verran, paitsi EU-alueella missä se on ajettu samaan muottiin. Suomalaisen kirjojen ystävän kannalta kirja vapautuu tekijänoikeuksista kun tekijän kuolemasta on 70 vuotta. Mikäli tekijä on EU:n ulkopuolella, ja paikallinen tekijänoikeuslaki määrittää lyhyemmän suoja-ajan, se on kuitenkin vähintään 50 vuotta.

Kuka tahansa voi siis ryhtyä hommiin, ja tehdä jostakin klassikkokirjasta e-kirjan omaksi ja muiden lukijoiden iloksi. Yhden sellaisen teki vuodenvaihteessa Eric Hellman kun hän sai valmiiksi Winnie the Pooh (Nalle Puh) e-kirjan valmiiksi. Teos on saatavilla Gutenberg-sivustolla sekä EPUB että Kindle-kirjana luettavaksi niin puhelimella, PC:llä kuin lukulaitteellakin. Suomeksi tätä teosta en vielä vapaana versiona löytänyt, mutta äänikirjojen ystäviä muistutan Matti Pellonpään ja Kari Väänäsen esittämästä klassikoksi mainitusta Nalle Puh -äänitteestä, joka on kuunneltavissa Ylen sivulla.

Tekijänoikeuksista vapaita kirjoja voi etsiä lisää samaiselta Gutenberg.org-sivustolta, josta suomenkielistä luettavaa voi hakea kun valitsee Search and Browse – Book Search – Advanced Search – Language.

Kirjasto on kerännyt pitkän listan osoitteita mistä voi myös etsiä vapaasti saatavilla olevaa luettavaa ja kuunneltavaa.