Tietosuojaniuhottajan päiväkirja: miksi tein uudesta älytelkkarista tyhmän töllöttimen?

äly-tv: android tv-ominaisuudella varustetun television päämenu.

Tietosuojaniuhottajan lähes 10 vuotta vanha televisio toimi moitteetta kunnes se koko kesän levättyään ei enää suostunut edes pihahtamaan. Uutta televisiota kodinkonekaupassa etsiessä paljastui välittömästi päivän tilanne: kaikki tuotteet olivat valmistajien mielestä älykkäitä. Google TV ja tekoäly olivat itsestään selviä ominaisuuksia jokaisessa laitteessa. Koska muuta ei kerta kaikkiaan ollut tarjolla, oli keksittävä tapa millä televisiota voisi katsoa, mutta samalla estäen Googlen, television valmistajan ja muiden halukkaiden jatkuva tiedonkeruun. Miten projektissa kävi?

Moni muu telkkarintuijottaja tietosuojaniuhottajan lisäksi pitää vastenmielisenä ajatusta, että elektroniikkalaitteiden valmistajat laskuttavat markkinahinnan tuotteesta, mutta eivät tyydy siihen. Yhteistyökumppaniensa kera (kuten Google Android TV) ne pyrkivät tekemään lisää liikevaihtoa keräämällä jatkuvasti tietoa mitä ohjelmia televisiosta katsotaan, millä nettisivuilla vieraillaan ja mitä huoneessa puhutaan. Voimme myös luovuttaa kaiken omassa puhelimessa olevan datan television valmistajan taustajoukoille käyttöönoton aikana, vaikka sillä ei olisi mitään tekemistä itse television kanssa. TV-ruudulla näkyvien kuvien ja aineiston kuvaruutukaappaukset, verkkopalvelujen osoitteet, nettisivujen sisällöt ja kaukosäätimen lähistöllä käydyt keskustelut jalostetaan dataksi, jolla on kelvollinen markkina-arvo ihmisten profiilitietoja keräävien yritysten liiketoiminnassa.

Mikäli tämän henkilökohtaisen tiedonkeruun haluaa estää, voi TV:n asetuksia yrittää säätää sellaisiksi joissa tietojen imurointi kielletään. Tämä ei tietosuojaniuhottajalle kuitenkaan riitä. Hän tietää Googlen, Facebookin ja muiden internet-jättien jääneen kiinni tiedonkeruusta vaikka sen olisi asetuksissa kieltänyt. Mitä tehdä?

Uuden television käyttöönotto antaa omien tietojen suojauksen ongelmaan vastauksen kun vain jaksaa kärsivällisen huolellisesti tutkia television käyttöönotossa joka ikisen kysymyksen kaikkine vaihtoehtoineen.

äly-tv:n käyttöönotto pyytää liittämään puhelimen televisioon.
Haluatko käyttää Android puhelintasi television käyttöönotossa?

Android TV -ominaisuuden sisältävä televisio aloittaa käyttöönoton iloisen reippaasti pyytämällä uuden telkkarin omistajaa luovuttamaan puhelimestaan tiedot televisioon. Kyllä, puhelimeen talletettu data. Taka-ajatuksena lienee siirtää puhelimen henkilökohtainen data televisiosta Googlen tietokantaan, jossa puhelimen omistajan tiedot sitten yhdistetään kaikkeen aiemmin samasta ihmisestä kerättyyn tietoon ja lisätään siihen uuden television tiedot. Googlella on sen jälkeen varma tieto television omistajan henkilöllisyydestä. Tapansa mukaan tietosuojaniuhottaja kehottaa kieltäytymään puhelimen tietojen luovutuksesta. Vastaavia pyyntöjä television käyttöönoton aikana tulee useita:

  • Voisitko ystävällisesti antaa Googlelle luvan sijaintitietoihisi. (Google ei huomaa kuitenkaan kertoa miten tämä liittyy television katseluun).
  • Google Assistant osaa pitää muistissaan kaiken mitä television lähellä on puhuttu, joten siitä olisi kovasti hyötyä jos antaisit sille luvan muistaa kaikki huoneessa käydyt keskustelut. (Televisiomallista riippuen mikrofoni voi olla kaukosäätimessä tai itse laitteessa).
  • Google mielellään keräisi luvallasi dataa mitä sovelluksia televisiossa käytät, mitä niillä teet, ja milloin.
  • Laitteen valmistaja haluaisi siirtää palvelimilleen Irlannissa kaiken laitetta koskevan tiedon mukaan lukien sijaintisi seuratakseen tuotteen toimivuutta.

Eikä siinä kaikki. Kansainvälinen tutkimus havaitsi joidenkin valmistajien televisioiden ottavan muutaman sekunnin välein ruutukaappauksen mistä voi helposti nähdä mitä milloinkin katsellaan. Mikään mainituista toiminnoista ei tiettävästi paranna tai tee mukavammaksi television tärkeintä toimintoa: ohjelmien katselua, vaan toiminnon tarkoitus on kerätä henkökohtaista dataa, jolla tehdä rahaa.

Voiko älytelkkarin kovaa tiedonjanoa mitenkään estää?

Ratkaisu on helppo mikäli haluaa estää omien tietojen joutumisen henkilötietojen kauppiaiden ja mainostajien kansainvälisiin verkostoihin, josta ne aikanaan saattavat päätyä rikollisten käsiin, kuten kävi äskettäin Gravy Analytics -yhtiölle. Tietosuojaniuhottajan helppo ratkaisu oli:

En kytkenyt televisiota internetiin lainkaan.

Näin yksinkertaisesti kohensin roimasti tietoturvaani. Tietosuojaniuhottaja siis osti älytv:n, jota hän käyttää tyhmänä töllöttimenä. Kaikki ilmaiset ja maksetut tv-kanavat näkyvät, ja se on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. Uusi älytv saa tehdä ihan mitä tahansa tiedonkeruuta mitä se osaa, mutta koska verkkoyhteyttä ei ole, eivät henkilökohtaiset tiedotkaan liiku Googlelle, valmistajalle tai millekään muulle yhteistyökumppaneille.

Tarkka lukija huomaa tässä vaiheessa joitain sivuvaikutuksia. Kaikesta on maksettava. Verkkoyhteyden estämisen hinta on television omien sovellusten, kuten Netflixin ja Prime Videon toimimattomuus. Niiden katsominen onnistuu kuitenkin hienosti edelleen tietokoneella, jonka voi aina liittää televisioon suurelta ruudulta katselua varten.

älytv:n käyttöönotto: ei internetiä.
Äly-televisiokaan ei luovuta tietojasi Googlelle kun sitä ei liitä internetiin.