
Äänikirjat ovat olleet nosteessa uusien ja vanhojen kirjojen ystävien löydettyä uusi tapa nauttia kirjoista varsinkin kuukausimaksullisten verkkopalveluiden ansiosta, vaikka nyt joka rakoon tunkeva tekoäly tuokin äänikirjat uutisotsikoihin toisella tavalla. Ihmisen puheäänen tuottaminen keinotekoisesti tietokoneella on todellakin niin pitkällä, että sitä moni jaksaa kuunnella kirjankin ajan. Samaan aikaan Suomessa on toteutettu äänen avulla uudentyyppinen kirja, sekä myös muita äänikirjauutisia.
Suomessa tuotettu kirja, jossa uutuutena syvyysvaikutelman luova ääniympäristö
Into Kustannus, Genelec ja Silencio ovat saaneet valmiiksi immersiivistä ääntä sisältävän lastenkirjasarjan Mitä eläimet sanovat.
Musiikkipalvelu Spotify laajentaa äänikirjavalikoimaansa tekoälyn lukemilla teoksilla
Spotify-musiikkipalvelulla on jo muutaman vuoden ollut valikoimissaan äänikirjoja ja podcast-ohjelmia, ja nyt palvelu laajentaa vahvasti äänikirjavalikoimaansa. Avuksi tähän yhtiö on saanut tekoälyä kehittävän ElevenLabsin teknologialla tuotetut äänikirjat. Tietokoneen lukemia kirjoja tämä ohjelmisto osaa tuottaa 29 kielellä. Kirjailijat voivat hyödyntää Spotifyn äänikirjapalvelua jakelukanavana antamalla sen tuottaa teoksistaan äänikirjoja.
Yle Areenan valikoima äänikirjoja
Klassikkojen lisäksi tarjolla on myös esimerkiksi polkupyöräseikkailua Saharassa ja Mielensäpahoittajaa.
Tekijänoikeusvapaita, ilmaisia äänikirjoja
Ilmaisia äänikirjoja on tarjolla ihan laillisesti, joten piraatiksi ei kenenkään ole syytä ryhtyä mikäli haluaa kokeilla miten kirjojen kuuntelu sujuu. Näiden kirjojen lataus omalle kuuntelulaitteelle voi vaatia askartelua, eikä kuuntelukokemus ole välttämättä joka kirjan kohdalla kaupallisten palveluiden tasolla, mutta aina voi kokeilla. Valikoima on pääasiassa englanninkielistä, mutta jokunen suomenkielinenkin kirja löytyy.
Storytel on julkaissut tekoälyn kirjoittaman kirjan
Äänikirjapalvelu Storytel oli ensimmäisten joukossa soveltamassa tietokoneella luotua lukijan ääntä äänikirjoihin. Tulos on näköjään ollut positiivinen sillä yhtiö vie tekoälyn soveltamisen vielä askeleen pidemmälle. Nyt tietokoneohjelma, jota tekoälyksikin kutsutaan, on kirjoittanut kirjasarjan New Horizon Storytelille.
Äänikirjan lukija kertoo miten työ tehdään
Äänikirjan lukija on suhteellisen uusi ammattikunta, eikä monikaan ole tullut ajatelleeksi minkälainen työ jokaisen luetun kirjan takana on (kirjailija huokaisee tässä kohtaa: voi kunpa tietäisitte minkälainen työ sen kirjoittaminen oli). Joka tapauksessa, harvoin niin intensiivisesti ja niin pitkään mitään muuta kuunnellaan kuin äänikirjan lukijaa.