Mark Zuckerberg avautui: sosiaalinen media ei ole enää sosiaalista

met-yhtiön missio-slogan
Meta-yhtiön missio: rakentaa inhimillisten yhteyksien tulevaisuutta.

Harvardin yliopistossa opiskellessaan siihen aikaan 20-vuotias Mark Zuckerberg ohjelmoi Facebook-palvelun ensimmäisen version muutamassa viikossa. Vuonna 2004 valmistunut ohjelmisto ei suinkaan ollut ensimmäinen sosiaalisen median palvelu, mutta melko nopeasti se valloitti maailman. Alusta lähtien sama mies on johtanut valtavaksi jätiksi kasvanutta korporaatiota, joten hän taatusti on nähnyt sosiaalisen median kehityksen ja näkee myös sen lähitulevaisuuden. Oikeudenkäynnissä yhtiötä vastaan Zuckerberg paljasti tietoa mikä kertoo meille ainakin sen mikä kaupallisen sosiaalisen median tulevaisuus ei tule olemaan.

Se ei tule olemaan sosiaalinen
samalla tavalla kuin olemme sosiaalisen median tähän asti ymmärtäneet.

Yhdysvalloissa markkinoiden toimivuutta valvova viranomainen FTC on haastanut Facebookin emoyhtiön Metan oikeuteen kilpailun rajoittamisesta. Jo vuosia sitten Meta osti Instagram- ja Whatsapp-palvelut havaitessaan niiden kasvavan niin nopeasti, että niistä saattaisi tulla vahvoja kilpailijoita Facebookille. Oikeutta käydään edelleen, mutta ajan kuluminen on kääntymässä Metan eduksi. Zuckerberg puolusti yrityksensä menneitä tekosia oikeudessa esittelemällä Instagramin ja Facebookin tilastoja, joista ilmeni ystävien viestien ja heidän julkaisemien kuvien saavan ällistyttävän vähän huomiota käyttäjiltä tänä päivänä.

  • Instagramissa vietetystä ajasta vain 7% käytetään ystävien kuvien katseluun, ja aika on pienenemässä edelleen.
  • Facebookissa kulutetusta ajasta vain 17% on ystävien kuulumisten seuraamista, ja sekin on vähenemässä.

Joku muu asia kuin ystävät siellä palvelussa siis kiinnostaa. Oikeudessa Metan pääomistaja Zuckerberg, yksi maailman rikkaimista ihmisistä kertoikin yhtiön omistamien sosiaalisten palveluiden olevan jo aivan muuta kuin aiemmin. Hän kuvasi niiden tarjoavan ”yleistä viihdettä ja maailman asioita ja tapahtumien seuraamista”.

Satunnainen tarkkailija saattaa tässä vaiheessa pohtia, että ehkä ihmisten viestivirran luovuttaminen algoritmien manipuloitavaksi on ajanut tähän tilanteeseen. Niin tai näin, sillä ei ole väliä koska mainostamisella liikevaihtonsa tekevä sosiaalisen median palvelu tekee kaikkensa saadakseen enemmän mainostajia. Tarkkaan kohdennetut mainokset ovat Metan erikoisosaamista sillä yhtiöllä on käyttäjiensä melkoisen tarkka elämäntarina käytettävissään. Kun algoritmeilla on käytössään henkilökohtaista tietoa, ne osaavat vaikuttaa monen ihmisen mielialaan ja päätöksiin valikoimalla mitä he palvelussa näkevät ja mitä eivät.

Onneksemme tai epäonneksemme Zuckerbergilla on jo suunnitelma valmiina miten mielenkiinnottomien ystävien edesottamusten seuraamisen voi tehdä jännittävämmäksi ja mahdollisen ystävien puutteen korjata. Tekoäly on hänen mielestään ratkaisu myös tähän haasteeseen.

Mark Zuckerberg kertoi haastattelussa olevansa huolissaan ihmisten vähäisestä ystävien määrästä. Hän mainitsi nähneensä tilaston, jonka mukaan amerikkalaisilla on keskimäärin kolme ystävää kun niitä hänen mielestään pitäisi olla 15. Tämän ongelman hän aikoo korjata antamalla (ilmeisesti Facebookissa, Instagramissa, Whatsappissa tai Threadsissa) ihmisille kavereiksi tekoälyllä toimivia henkilöhahmoja.

Liiketoimintamielessä tämä on järkevä suunnitelma Metan sosiaalisen median palveluille. Ihmiset on saatava pysymään palveluissa yhä pidempään, jotta heidän tuottamansa mainostulo kasvaa jatkuvasti. Zuckerbergin näkökulmasta tässä on vielä sekin houkutteleva mahdollisuus, että tekoälyteknologian omistaja Meta voi säätää keinotekoiset henkilöhahmot käyttäytymään määrätyllä tavalla. Ehkä hienovaraista manipulointia voisi kokeilla mainostajien haluamaan suuntaan? Hmm, minkä tien Zuckerberg mahtaa valita?

Joillekin ihmisille Facebook tai Instagram saattaa olla se ainoa sosiaalinen media mitä hän ikinä uskoo tarvitsevansa, mutta todellisuudessa sosiaalisen median maailma on paljon rikkaampi kun katsoo muutakin tarjontaa kuin Metan palveluita. Lisäksi muualla kuin Metan tuottamissa palveluissa saatetaan vielä luottaa sosiaalisen median yhteisöllisyyteen.

Monia toistaiseksi monta kertaa pienempiä palveluita kuin Facebook on kuitenkin hyvässä kasvuvaiheessa. Esimerkiksi Mastodon, Bluesky, ja Pixelfed ovat jo melkoisen suosittuja, eikä niiden viestivirtaa täytetä algoritmien poimimilla suosikeilla – ainakaan vielä. Tekoälyä niissä ei myöskään tämän päivän tietojen mukaan sovelleta viestien tuottamiseen tai ihmisten mielialan muokkaamiseen.

venice.ai tekoäly sisältää valmitta hahmoja joiden kanssa voi keskustella
Venice.ai-tekoälyn valmiita kaverhahmoja, joiden kanssa voi jutella.