Siirtymä painetusta mediasta digitaaliseen mediaan on arkipäivää maailman metropoleissa

Paljon puhetta riittää siitä miten mukava kompaktilla e-kirjojen lukulaitteella tai matkapuhelimella on lukea hyvää kirjaa esimerkiksi tylsällä työmatkalla. Vaan tekeekö kukaan niin oikeassa elämässä vai onko puhe vain teknologiavisionäärien höpötystä? Suomessa harvoin lukulaitteita bussissa tai metrossa näkee (tosin ei täällä montaa metrolinjaakaan ole), mutta suuressa maailmassa näky on tavallinen. Esimerkiksi Lontoon metrossa saa yhdellä silmäyksellä hyvän kuvan median muutoksesta arkipäivässä.

Median käyttöä Lontoon metrossa
Kuva Lontoon metrosta: 3 älypuhelinta, 1 sanomalehti, 1 lukulaite.

Metroa päivittäin käyttävät työmatkalaiset varustautuvat matkaansa yleensä lukemisella tai musiikilla. Vielä muutama vuosi sitten käytännössä ainoa metromatkalla käytössä ollut media oli sanomalehti tai aikakauslehti. Painetusta mediasta on kuitenkin tapahtunut nopea ja jyrkkä käyttötapojen siirtymä digitaaliseen mediaan.

Yleisin medialaite Lontoon metrossa on älypuhelin. Sillä luetaan e-kirjaa, kuunnellaan musiikkia, pelataan tai viestitään ystävien kanssa sosiaalisessa mediassa.

Toiseksi yleisin media on sanomalehti.

Kolmanneksi yleisin median käyttötapa on e-kirjojen lukulaite tai tablet-laite, jolla luetaan e-kirjaa.

Niin kauan kun sanomalehtiä saa jakaa ilmaiseksi juna- ja metroasemilla, niillä riittää lukijoita. Yhä useampi sanomalehden lukija siirtyy ilmaislehdistä huolimatta lukemaan lehteään lukulaitteelta tai tabletilta, koska valikoima on laajempi ja lukeminen helpompaa ruuhkaisessa kulkuvälineessä.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *