Kirjahylly helposti tyhjäksi: palvelu muuttaa vanhat kirjat e-kirjoiksi

Japanissa Bookscan-niminen yhtiö on kehittänyt suosituksi osoittautuneen palvelun ihmiselle, jotka haluavat päästä eroon tilaa vievistä, painavista kirjoistaan. Yhtiö muuntaa asiakkaan kirjat erittäin edullisesti e-kirjoiksi.

Palvelu on laajentunut jo Yhdysvaltoihin, jossa 1dollarscan on ottanut japanilaisen teknologian ja liiketoimintamallin käyttöön. Palvelu ei ole sattumalta syntynyt nimenomaan Japanissa, missä pienet asunnot ja maanjäristyksissä vaaralliset kirjahyllyt ovat saaneet ihmiset siirtymään e-kirjoihin monta muuta markkinaa nopeammin.

Bookscanin ja 1dollarscanin palvelu toimii siten, että asiakas lähettää haluamansa kirjat heille. Jokaisesta kirjasta leikataan selkämys tylysti irti, jotta nopea, automaattinen skannaus sujuu helpommin. Skannatut kirjan sivut talletetaan kuvina. Yhtiö kehittää yhteistyössä Canonin kanssa tekstintunnistusohjelmaa, joka skannaa sivut myös läpi ja tuottaa tekstitiedoston tunnistamistaan sanoista. Asiakas saa takaisin kirjansa PDF-tiedostona, jossa kirja on kuvina ja tekstitiedostona. Skannattu kirja heitetään pois, eikä sitä siis palauteta asiakkaalle.

1dollarscan velottaa yhden dollarin per 100 skannattua sivua.

Painetusta kirjastaan asiakas alunperinkin halusi eroon päästä, joten hän ei sitä välttämättä takaisin edes halua, mutta syitä on muitakin. Kirja on skannauksen jäljiltä läjä irtolehtiä, jota on hankala käsitellä. Yhdysvalloissa on lisäksi epäselvyyttä tekijänoikeuslain tulkinnasta. Saako kirjan omistaja kopioida kirjan sisällön toiseen formaattiin? Varmuuden vuoksi yhdysvaltalainen palvelu heittää skannatut kirjat pois, jolloin asiakkaalla on edelleen vain yksi kopio kirjasta.

Bookscanin japaninkielinen mainosvideo, jossa skannauslaitteisto vilahtaa kuvissa noin minuutin kohdalla:

Kuka toisi palvelun Suomeen tai edes Eurooppaan? Täältä löytyisi heti yksi asiakas sitten kun palvelu pystyy toimittamaan kirjat takaisin asiakkaille tekstimuodossa.

The Economist pitää palvelua merkittävänä aloitteena, joka saattaa johtaa kirjoja varastoiviin pilvipalveluihin.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *