Suomen jäkäläopas voitti Tieto-Finlandia-palkinnon 2011

Tieto-Finlandia-palkinnon vuoden 2011 parhaasta tietokirjasta on saanut Suomen jäkäläopas. Palkinnon arvo on 30 000 euroa. Kirjan ovat tehneet Soili Stenroos, Teuvo Ahti, Katileena Lohtander ja Leena Myllys. Teoksella on kokoa ja painoa, sillä se on peräti 534 sivua väripainatusta värikuvineen.

Suomen jäkäläopas

Nimensä mukaisesti Suomen jäkäläoppaassa esitellään kaikki Suomesta tavatut makrojäkälät ja yleisimpiä rupijäkäliä. Yhteensä kirjassa kuvataan 481 jäkälälajia, alalajia tai muunnosta. Teoksessa on myös yleistä tietoa jäkälien rakenteesta, kemiasta, lisääntymisestä, taksonomiasta, elinympäristöistä ja uhanalaisuudesta. Jokaisesta taksonista on värivalokuva ja levinneisyyskartta.

Näin Alf Rehn perusteli valintaansa palkinnon julkistamishetkellä: “Kyseessä on eittämättä tieteellinen suurtyö, jossa on ehdottoman säntillisesti kerätty kattava tietopaketti kasvityypistä, joka usein miltei unohtuu. Teoksen tieteelliset ansiot ovat merkittävät, mutta se osoittaa samalla miten rikas elämys tietokirja voi olla. Sen juhlava kuvitus osoittaa hätkähdyttävällä tavalla miten kaunis Suomen luonto on ja näin se sivistävän tehtävänsä ohessa tuo meille myös esteettisen elämyksen ja muistutuksen siitä, miten paljon maailmassa on nähtävää – jos tietää miten sitä katsoa.”

Jäkäläoppaan tieteellisyys on siis tehnyt vaikutuksen akateemisessa maailmassa työskentelevään valitsijaan.

Jäkäläopasta ja sen todella upeita kuvia voit tutkia itsekin lataamalla 10 aukeaman mittaisen näytteen kirjasta (PDF-muodossa, klikkaa Mallisivuja kirjasta).


Facebooktwitterredditpinterestmail
Categories Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image