Rosa Liksom voitti kirjallisuuden Finlandia-palkinnon Hytti nro 6 –kirjalla

Novelleja, romaaneja, näytelmiä, lastenkirjoja ja käännöksiä kirjoittanut Rosa Liksom on saanut vuoden 2011 kirjallisuuden Finlandia-palkinnon teoksellaan Hytti nro 6. Kuuden naiskirjailijaehdokkaan romaanin joukosta lopullisen valinnan teki ohjaaja Pekka Milonoff. Finlandia-palkinnon arvo on 30 000 euroa.

Rosa Liksom, kuva Pekka Mustonen

Finlandia-palkinnon valitsija Pekka Milonoff luonnehti Rosa Liksomin Hytti nro 6 -teoksen ansioita: ”Rosa Liksomilla on ainutlaatuinen taito kehitellä eläimellisistä järkäleistä ja muusta vinksahtaneesta väestä täysin tunnistettavia ja rakastettavia ihmisiä. Satunnaisilta vaikuttavien impressioiden kautta hän osuu aina millintarkasti ytimeen. Ei minkäänlaisia arvottavia luonnehdintoja, ei tulkintoja, ei kannanottoja, vain syvästi oivaltavaa dokumentointia. Havaintoja. Liksom on hallitun liioittelun mestari. Kärjistyksistä ja nopeista käänteistä syntyvä huumori on armotonta ja absurdia. Hän piirtää parilla tarkkaan valitulla vedolla, minitarinalla, kokonaisen ihmiskohtalon.”

Rosa Liksom nosti itse esiin palkinnon jakotilaisuudessa ihmisten ja kulttuurien välttämättömän vuorovaikutuksen: ”Kirjani sijoittuu Neuvostoliittoon, aikaan jolloin suurvalta kävi kuolinkamppailuaan. Tuhon aikaan matkustin Neuvostoliitossa ja koin sen ajan hyvin läheltä ja voimakkaasti. Nyt tuo ajankohta on riittävän kaukana, mutta myös riittävän lähellä, jotta kykenin kirjoittamaan siitä.”
Hytti nro 6, Rosa Liksom
”Toivon, että myös kaunokirjallisuudella olisi oma paikkansa siinä, että ihmiset, kulttuurit ja kansat tulisivat paremmin toimeen keskenään. Toistaiseksi ei ole tiedossa sellaista mahdollisuutta, että osa meistä voisi muuttaa asumaan toiselle planeetalle”, Liksom jatkoi. ” Tikulla silmään sitä, joka menneitä muistaa, ja molempiin jos menneet unohtaa…”

Hytti nro 6 – kohtaamisia junassa on Neuvostoliiton aikaiseen Siperian junamatkaan sijoittuva tarina. Junan hyttiin majoittuva tyttö saa matkakumppanikseen venäläisen miehen.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *