Sofia Jannokin musiikki leijailee pohjoisesta maailmalle

Kun ensimmäisen kerran kuulin Sofia Jannokin musiikkia Monocle-lehden radio-ohjelmassa, pari ensimmäistä laulua meni ihmetellessä mistä oikein oli kysymys. Kirkasääninen nainen lauloi erikoisella tavalla, mutta siinä oli jotain mielenkiintoista. Bändi soitti maukkaan hillitysti. Sitten, ehkä kolmannen laulun kohdalla kokonaisuus loksahti paikalleen. Huomasin pitäväni musiikista, jota en ikinä olisi voinut kuvitella diggaavani.

Sofia Jannokin toinen albumi Assogattis, englanniksi By the Embers (Hiilloksen äärellä) on tuore levytys vuoden 2009 alusta. Otetaan tähän näyte levyn hittipotentiaalista: Irene.

Ai et saanut sanoista selvää ja muutenkin kuulosti vähän erikoiselta? Sofia Jannok laulaa saameksi ja joikaa kun vauhtiin pääsee.

En edes yritä määritellä Sofia Jannokia mihinkään yhteen musiikin genreen, sillä mielestäni hän tekee jotain uutta. Musiikkia, joka voi tarttua niin pop, jazz, maailmanmusiikki, kuin new age-diggarin korvaan siinä missä iskelmä- ja viihdemusiikista pitävän ihmisen sieluun. Aineksia on monesta musiikin tyylilajista, mutta niitä ei lauluja kuunnellessa tarvitse eritellä. Tietysti joku laulu on iskelmällisempi kuin toinen jazzahtavampi tai kenties popahtavampi raita, mutta kokonaisuuden pitää huolellisesti kasassa sekä Sofia Jannok itse että hänen bändinsä.

Kuunnellaan lyhyt näyte levyllä olevasta toisesta laulusta, jolla voisi olla aineksia levitä vaikka kuinka laajalle maailmalle: Liekkas/Warm.
Klikkaa tähän kuullaksesi näytteen laulusta

Sofia Jannok, photo by Carl Johan Utsi

Sofia Jannok on säveltänyt ja sanoittanut lähes kaikki albumin laulut. Yksi harvoista toisen taiteilijan tekemistä lauluista on Nils Aslak Valkeapään säveltämä kappale Saamenmaasta. Olipa se sitten hyvä tai huono merkki, mutta itselleni ei tullut missään vaiheessa mistään albumin kappaleesta mieleen se perinnemusiikki, jota valtaväestö on oppinut pitämään joikhaamisena.

Maukkaasti tasapainossa Sofia Jannokin laulun kanssa liikkuu hänen bändinsä, jossa soittavat pianisti Peter Tikkanen, basisti Tobian Helén ja rumpali Johan Englund. Jotkut Peter Tikkasen Trion sovitukset ovat minimaalisen hienovaraisia, toisissa otetaan hieman viuluja ja torvia mukaan, mutta aina ne toimivat.

Sofia Jannok on Jällivaarasta Pohjois-Ruotsista. Hän on 27 vuotias, mutta esiintyi ensimmäisen kerran lavalla jo 11 vuotiaana. By the Embers on hänen toinen oma albumi. Ensimmäinen oli Ceaskat/White vuodelta 2007. Omien levyjen lisäksi hän on ollut mukana muiden taitelijoiden levyillä ja esityksissä. Hänen oma kotisivu on täällä.

Upeaa, myös ennakkoluuloisen musiikinkuuntelijan korviin helposti tarttuvaa musiikkia. Irene-laulun unohtumattomin sanoin: Lelululei – lelululei – leileilei – la!

Categories Yleinen