Kaari Utrion menestyskirjan syntytarina

Kaari Utrio kertoi Tietokirja-päivillä 4.9.2009 Helsingissä mainion tarinan menestyskirjansa synnystä. Eevan tyttäret oli loppujen lopuksi todellinen menestys vuodesta 1984 eteenpäin, mutta kirjailijan ja perheen peräänantamaton työ vaati retken jopa paikallisen pankinjohtajan puheille, että visio toteutui.

Utrion pitkään suunnittelema kirja naisen asemasta vuosisatojen aikana – erityisesti keskiajalla – kiinnosti jo monta romaania kirjoittaneen kirjailijan lukijoita, mutta ei kustantajaa. Kaari Utrio sai kuitenkin kustannusopimuksen Eevan tyttäret-kirjalleen, mutta ei juurikaan apua kustantajaltaan.

Kun paljon vanhoja kuvia sisältävän kirjan tekemiseen vaadittava työmäärä työn edetessä alkoi hahmottua, apuun otettiin äitejä, lapsia ja harjoittelijoita. Somerniemellä saunakamarissa käsipelilllä taitettiin erittäin vaativaa teosta. Elettiin vuotta 1984 ja yksi tietokonekin hommattiin, mutta sillä saattoi ainoastaan kirjoittaa. Kaikki muu tehtiin saksilla, paperilla, liimalla ja vahalla.

Kun paino-originaalit olivat vihdoin valmiit, Utrion puoliso Kai Linnilä lensi niiden kanssa Italiaan painotaloon, joka oli valittu painaamaan kirja. Hän myös valvoi, että painojälki oli vaatimusten mukaista.
Kaari Utrio, Tietokirja

Ensimmäinen painos loppui välittömästi. Kaari Utrio ideoi tarrakampanjan, jotta ilman kirjaa jääneet saivat eräänlaisen varauslipun uuteen painokseen. Tässä vaiheessa alkoi kustantajakin panostaa tuotteeseen.

Eevan tyttäret oli niin haluttu kirja, että sitä painettiin sekä Italiassa ja Suomessa. Kirjailija signeerasi tuntikausia Sokoksen kirjaosastolla kirjoja lukijoille, joiden jono pisimmillään ulottui tavaratalon toisesta kerroksesta Mannerheimintielle.

Kirjailijan kotisivuilla on lisää tietoa hänen kirjoistaan ja niiden vastaanotosta.

Categories Yleinen