Kun hankintamäärät ovat tarpeeksi suuria ja tuotteen hinta jatkuvasti valtion opetushallinnon budjetin tavoittamattomissa, mitä tehdä? Ratkaisuja on varmasti monia, mutta Gyuanassa valtio valitsi luovan ratkaisun: kouluihin ostettiin oppikirjat piraateilta yli kymmenen vuoden ajan.
Valtion rahoittamia kouluja Gyuanassa käy 250 000 oppilasta. Keskimäärin oppikirjan hinta on 10 dollarin tasolla, mutta piraateilta samat kirjat on saanut noin kolmella dollarilla kappale.
Paitsi valtion suoraan säästämä raha oppikirjahankinnoissa, epäsuorasti valtion harjoittama piratismi on ollut erinomainen asia paikalliselle liiketoiminnalle. Painotalot, kopiointiyritykset ja kaikki niiden yhteistyökumppanit ovat saaneet kaiken sen rahan, joka muuten olisi valunut kansainvälisten kustantajien tileille ja sieltä murusina myös kirjailijoiden tileille.
Lontoossa sijaitseva Publishers Association sai kuitenkin syyskuussa 2012 Gyuanan oikeuslaitoksen pään kääntymään. Paikallisia yrityksiä on nyt kielletty myymästä oppikirjojen piraattikopioita valtiolle.
Kustantajilta voisi nyt odottaa vastaantuloa kirjojen hinnassa, mutta muitakin vaihtoehtoja on. Gyuanan opetushallinnon luovat ostopäälliköt eivät neuvoani kaipaa, mutta voisivathan he harkita e-kirjoja nyt kun paperikirjojen ostaminen on tehty hieman hankalammaksi.
Aloituskynnys on kivulias, sillä jostain täytyy ensin hankkia lukulaitteet oppilaille. Sen jälkeen ostopäälliköt voivat kysyä itseltään olisiko e-kirjojen kopiointi – jonka kulut ovat varmasti pienemmät kuin paperikirjojen kopioinnin kulut – reiluin tapa saada kaikille oppilaille laadukasta opetusmateriaalia.