Ridley Scottin ohjaama elokuva Blade Runner nousee edelleen arvostuksessa mitä kauemmin vuonna 1982 ensi-iltansa saaneen leffan tekemisestä on kulunut. Ristiriitoja elokuvien tekijöiden ja tuottajien välillä on nyt noussut julkisuuteen, kuten myös alkuperäisteoksen kirjoittaneen Philip K. Dickin mielipide elokuvasta. Eri osapuolten mielipiteet olivat aikoinaan hyvin kaukana toisistaan.
Koko studiojohtajien kirjoittama muistio Blade Runnerin esikatselusta on luettavissa täällä.
Muutama kohokohta johtajien arviosta, jonka he tekivät tammikuussa 1981 katseltuaan Blade Runnerin. Joku johtajista oli ilmeisesti nähnyt jo aiempia versioita:
– Tämä elokuva huononee joka kerta kun katselen sitä.
– Heidän on laitettava enemmän tissejä Zhoran pukuhuonekohtaukseen.
– Zhoran kuolemaan asti elokuva on kuolettavan tylsä.
Vähemmän kannustavasta kritiikistä huolimatta elokuva julkaistiin versiona, jossa on mukana runsaasti johtajien kyseenalaistamia ratkaisuja. Myöhemmin elokuvasta on tehty versioita, joissa ei ole mukana esimerkiksi kertojan ääntä.
Entä kirjailija Philip K. Dickin mielipide? Hän kirjoitti teoksen Do Androids Dream of Electric Sheep?, joka oli pohjana Blade Runnerin käsikirjoitukselle.
Koko kirje on nähtävissä kirjailijan omilla sivuilla.
Nähtyään televisiossa pääosan esittäjän Harrison Fordin haastattelun, jossa Ford kuvaa elokuvaa futurismiksi, ja pätkän elokuvaa Philip K. Dick oli haltioitunut. Näin hän kirjoittaa kirjeessään elokuvastudion johdolle:
”Omasta roolistani Blade Runner –projektissa voin vain sanoa, että en tiennyt oman työni tai omien ideoideni yltävän noin hämmästyttäviin mittasuhteisiin. Elämäni ja luova työni saa lopullisen tunnustuksensa ja päätöksensä Blade Runnerissa. Kiitos … siitä tulee helvetinmoinen kaupallinen menestys. Siitä tulee voittamaton.”