Ensimmäinen kirjojen myyntiautomaatti oli sensuurin kiertämiseen tarkoitettu laite

Suomessa en muista kohdanneeni kirjojen myyntiautomaattia missään. Ehkä R-kioskit ovat hoitaneet tehtävänsä niin tehokkaasti, että automaatteja ei ole tarvittu. Joka tapauksessa, maailman suurkaupungeista kirja-automaatteja löytyy. Ensimmäinen oli tiettävästi käytössä jo vuonna 1822 Lontoossa.

kirja-automaatti Penguincubator
Penguincubator kirja-automaatti
vuodelta 1937.

Ensimmäinen tunnettu kirjojen myyntiautomaatti vuonna 1822 ei ollut ensisijaisesti kaupallinen hanke, vaan sensuurin kiertoon tarkoitettu vimpain. Kirjakauppias Richard Carlile halusi myydä myös sellaisia teoksia, joita sen ajan valtaapitävät eivät sallineet myytävän kansalle. Jos hän syyllistyi sensuroitujen kirjojen myyntiin liikkeessään, häntä odotti vankila. Hän rakensi laitteen, josta saattoi käydä ostamassa myös sensuroituja teoksia. Tietysti kirjan ostaminen ja automaatin täyttö olivat edelleen ongelmallisia aktiviteetteja, mutta ehkä se riski oli otettava.

Penguin-kustantamon perustaja puolestaan halusi tuoda laadukasta luettavaa edullisesti juna-asemille. Hän rakennutti ainakin yhden Penguincubator-automaatin, joka oli toiminnassa Lontoon Charing Crossin rautatieasemalle.

Monenlaisia kirja-automaatteja on ollut käytössä, mutta niitä kehitetään edelleen. Japanissa rautatieasemilla on kirja- ja sarjakuva-automaatteja, mutta myös naapurimaassa Ruotsissa Tukholman lentokentällä on bongattu Readomatic-automaatti.

kirja-automaatti, Tukholma

Lisää kuvia kirja-automaateista Huffington Postissa.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *