Lähes neljä vuotta sitten Google avasi ensimmäisen version e-kirjakaupastaan, mutta luettavaa sieltä ovat tähän asti saaneet lähinnä amerikkalaiset lukijat. Monta vuotta ja monta nimenmuutosta myöhemmin, Google Books –kirjakauppa ja saman niminen e-kirjojen lukuohjelma on vihdoin saatavilla myös suomalaisille kirjojen ystäville.
Google Books on sekä kirjakauppa että e-kirjojen lukemista varten yhtiön kehittämä sovellus. Kaupassa on tällä hetkellä saatavilla runsaasti englanninkielisiä kirjoja ja esimerkiksi espanjankielisiä tuotteita, mutta suomenkielisiä kirjoja löytyy lähinnä sadan vuoden takaa.
Ennen ostopäätöstä kirjasta voi lukea näytteen. Ostaminen onnistuu luottokortilla Google Wallet –maksujärjestelmän kautta.
PC:llä ja Macillä kirjan lukeminen käy kätevästi ilman latausta tai pohdintaa formaatin yhteensopivuudesta. Google Books –kirjoja voi lukea verkkoselaimessa.
Kaikki Google Books –kaupasta hankitut säilyvät omalla tilillä (tähän voi käyttää olemassa olevaa Gmail tai Google-tiliä), joten kirjojen lukeminen eri laitteilla sujuu kätevästi. Sen lisäksi omalle tilille voi ladata jo aiemmin muista palveluista hankittuja e-kirjoja tai dokumentteja. Tämä on kelpo ratkaisu lukijalle, joka käyttää samojen e-kirjojen lukemiseen useaa laitetta. Books-tilille voi tallettaa EPUB- ja PDF-muotoisia dokumentteja.
”Lähetys” tarkoittaa kirjan tallentamista omalle Google-tilille.
Googlen lukuohjelma toimii PC:llä, Mac-tietokoneissa, iPad- ja Android-tableteissa ja Android- ja iPhone-älypuhelimissa. E-kirjojen lukulaitteisiin Google Books –kaupasta ostettuja kirjoja voi myös ladata, sillä kirjat ovat joko kopiosuojaamattomia tai Adoben kopiosuojausteknologialla varmistettuja. Sama Adoben kopiosuojaus on käytössä suomalaisissa kirjakaupoissa, joten yhteensopivuus on laaja.
Google Books Appel iPad –tabletissa.
Esimerkiksi Apple iPad –tabletin Google Books –lukuohjelmaan kirjat ilmestyvät automaattisesti sen jälkeen, kun on verkkoselaimella käynyt ostamassa tai tallettamassa e-kirjoja omalle tilille. iPadin Google Books –ohjelmasta ei ole suoraa yhteyttä Googlen kirjakauppaan. Tämä lienee Applen asettama rajoitus.
Lukeminen sujuu mukavasti tabletilla sekä pysty-(sivu kerrallaan) että vaaka-asennossa (kaksi sivua).
Englanninkielinen tuotevalikoima on Google Books –kaupassa on hyvää tasoa, mutta suomenkielisiä kirjoja täytyy hetki odottaa. Tuskin kuitenkaan pitkään, sillä Books-kaupan auettua Suomessakin Google ottaa myyntiin myös suomenkielistä kirjallisuutta.