Disney kehittelee vuorovaikutteista kirjaa – tai peliä

Disney Research -kehitysyksikkö Pittsburghissa Yhdysvalloissa on kehittänyt erilaisen tavan kirjan ja lukijan vuorovaikutukselle. Kirjan lisäksi lukijalla on kädessään pieni projektori, jolla osoittamalla kirjan sivulle teoksen saa heräämään eloon. Kirjan sivulle heijastetut hahmot reagoivat kuviin, grafiikkaan ja haluttaessa myös sivulla näkyvään tekstiin.

Disney Research, vuorovaikutteinen kirja, augmented reality
Kirjan sivulla näkyvä hahmo liikkuu projektorin heijastamana, mutta reagoi objekteihin. Disney Research HideOut-teknologia.

Disneyn kehitysyksikön julkaisema prototyyppi on uudenlainen sovellus augmented reality (lisätty todellisuus) –teknologiasta, jota olemme nähneet esimerkiksi aikakauslehtien ja web-kameroiden yhteispelissä ja älypuhelinten karttasovelluksissa. Ajatuksena on tuoda tietokoneesta tietoa ja toiminnallisuutta elävään elämään.

Disney Research, vuorovaikutteinen kirja, augmented reality
Oppikirjat ja pelit ovat luonnollisia sovelluskohteita Disney Researchin HideOut-teknologialle.

Teknologian toiminta perustuu kahteen asiaan: projektoriin, joka on myös kamera ja infrapunapainatukseen.
– Kirjan sivulle, pelilaudalle tai mille tahansa muulle pinnalle painetaan infrapunapainatuksella tietokoneen tulkittavissa olevia koodeja.
– Hahmoja heijastava projektori on myös infrapunakamera. Laite on liitetty tietokoneeseen, joka paitsi lähettää kuvaa, samalla lukee kameran näyttämää kuvaa etsien siitä piilotettuja koodeja. Ohjelma muuttaa heijastettujen hahmojen käytöstä sen mukaan mitä koodeja pintaan on piilotettu.

Disney Research, vuorovaikutteinen oppikirja, lisätty todellisuus

Jatkossa projektori/kameran ei tarvitse olla erillinen laite, vaan toiminto voi olla integroitu esimerkiksi älypuhelimeen.

Katso video, jossa Disneyn kehittämää teknologiaa esitellään.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *