E-kirjojen vesileimaus yleistyy Suomessa helppokäyttöisenä kopioinnin estokeinona

Koska sähköiset kirjat on tehty biteistä, teoksia voi kätevästi lähettää maailmanympärimatkalle käytännössä ilmaiseksi. Tätä estämään e-kirjoille on kehitetty kopioinnin estäviä järjestelmiä. Tähän asti kopiosuojausta onkin käytetty ahkerasti, mutta syksyn 2013 aikana Suomessa ollaan siirtymässä vesileimausteknologiaan, joka on hienovarainen kirjojen suojausjärjestelmä.

e-kirjan vesileima Elisa Kirja –kaupasta ostetussa kirjassa
Vesileima Elisa Kirja –kaupasta ostetussa kirjassa.

Vesileimaus on siinä mielessä hienovarainen ja helppokäyttöinen järjestelmä, että kirjan ostaja ei tarvitse tunnuksia mihinkään ulkopuoliseen lukitusjärjestelmään. Vesileimattua kirjaa ei siis lukita mitenkään, vaan kirjan voi siirtää ja lukea missä tahansa omassa laitteessaan, joka vain kirjoja pystyy avaamaan.

Vesileimatuista kirjoista saatujen kokemusten mukaan kirjojen villiä kopiointia estää niiden merkitseminen yksilöivällä tunnuksella. Henkilö, joka on ostanut vesileimatun kirjan kaupasta, saa oman yksilöidyn tunnuksensa ostettuun kopioon. Esimerkiksi Suomessa Elisa Kirja merkitsee ostohetkellä kirjan käyttäjätunnuksella ja sähköpostiosoitteella (katso kuva edellä).

Esimerkiksi sähköiset Harry Potter –kirjat merkitään näkyvän vesileiman lisäksi myös tunnuksella, joka ei näy kirjaa luettaessa. Vesileima on piilotettu e-kirjan ohjelmakoodiin. Tätä ratkaisua voidaan myöhemmin odottaa myös Suomessa myytäviin kirjoihin.

Kirjasfääri kertoi WSOY:n Tammen ja Otavan jo siirtyneen vesileimaukseen. Myös Bonnier, Bazar, Atena ja Talentum ovat siirtyneet vesileimaukseen. Klaava Median kirjoissa vesileimauksen tai kopiosuojauksen käyttö tai käyttämättä jättäminen on ensisijassa kirjailijan päätös. Osa Klaava Median kirjoista on vesileimattu, osa kopiosuojattu, ja osa suojaamattomia.

Kaikki kotimaiset kaupat eivät vesileimausta vielä myymiinsä kirjoihin sovella. Ainakin Elisa Kirjalla vesileimaus on käytössä.

Ensimmäisenä sähkökirjojen laajaa vesileimausta sovelsi Pottermore.com. Se on verkkokauppa, joka myy ainoastaan Harry Potter –e-kirjoja. Vuonna 2012 avattu kauppa ei ole käyttänyt kopiosuojaukseen mitään lukitusteknologiaa, vaan merkitsee ostetut kirjat vesileimalla. Pottermore-kaupan toimitusjohtaja kertoi piratismin vähentyneen merkittävästi sen jälkeen kun e-kirjat tulivat saataville. Suurin syy piratismin vähentymiselle tässä tapauksessa lienee kuitenkin ollut se, että aiemmin Potter-kirjoja ei ollut laillisesti saatavina sähköisinä versioina lainkaan.

Yleisin kirjan lukitukseen perustuva kopiosuojausteknologia on nimeltään Adobe DRM. Se on yhdysvaltalaisen Adobe-yhtiön kehittämä teknologia, jossa kirjan saa auki vain Adobe-palveluun luodulla tunnuksella. Kirjakauppiaat maksavat Adobelle teknologian käytöstä, joten siinä on myös hyvä syy siirtyä johonkin muuhun vieläpä käyttäjäystävällisempään järjestelmään.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *