Vuoden 2013 Tietokirjapalkinnot historian, organisaatiofilosofian ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoille

Suomen tietokirjailijat ry jakoi 26.10. Helsingin kirjamessuilla vuoden 2013 Tietokirjapalkinnot. Palkinnon saivat Kari Kuula, Pirkko Leino-Kaukiainen, Leenamaija Otala, Hannu Salmi ja Pekka Visuri. Vuosittainen Tietokirjapalkinto on 8000 euroa kullekin kirjailijalle.

kirjamessut Frankfurt, yleiskuva

Suomen tietokirjailijat perusteli palkintovalintoja seuraavasti.

Kari Kuula

Teologian tohtori, dosentti Kari Kuula tunnetaan sekä korkeatasoisten akateemisten oppikirjojen että korkeasta tieteellisestä tasosta tinkimättömien yleistajuisten tietokirjojen tekijänä. Hänen teoksiaan ovat esimerkiksi Helvetin historia (2006), Paholaisen biografia (2010) ja Kotona kristinuskossa (2012).

Pirkko Leino-Kaukiainen

Dosentti Pirkko Leino-Kaukiainen tutki vuonna 1984 ilmestyneessä väitöskirjassaan sensuuria ja sanomalehdistöä Suomessa vuosina 1891–1905. Hän oli keskeisiä kirjoittajia myös laajassa Suomen lehdistön historian ensimmäisessä osassa, joka ilmestyi 1988. Lisäksi Leino-Kaukiainen on kirjoittanut mm. Gummeruksen kustannustoiminnan historian ja Kirjavälityksen 75-vuotishistorian ja ollut yhtenä kirjoittajana kokoomuksen historian kolmessa ensimmäisessä osassa. Merenkulkulaitoksen 75-vuotishistorian ja Suomen Pursiseuran 75-vuotishistorian hän on kirjoittanut yhdessä Yrjö Kaukiaisen kanssa.

Leenamaija Otala

Dosentti, tekniikan tohtori Leenamaija Otala on helsinkiläinen tutkija, luennoitsija ja konsultti. Hänen asiantuntemusalojaan ovat johtaminen, oppivan organisaation kehittäminen, työhyvinvointi ja ihmisten älyllisten resurssien johtaminen. Häntä pidetään erityisesti oppivien organisaatioiden todellisena guruna Suomessa. Tietokirjailijana Otalan tuotannon laajuus on kunnioitusta herättävä: hän on julkaissut 19 tietokirjaa ja toista sataa artikkelia.

Hannu Salmi

Kulttuurihistorian professori Hannu Salmi on käsitellyt kirjoissaan mm. suomalaisia mykkäelokuvia, musiikkia, tunteita, aisteja, tähteyttä ja katastrofeja. Vuonna 1993 ilmestynyt Elokuva ja historia on alansa ehdoton perusteos. Atoomipommilla kuuhun! Tekniikan mentaalihistoriaa (1996) käsittelee alaotsikkonsa mukaisesti tekniikan herättämiä tunteita, toiveita ja utopioita. Muita hänen teoksiaan ovat esimerkiksi Nineteenth-Century Europe: A Cultural History (2008) ja Suudelma (2004). Salmen laaja-alaisuudesta kertoo myös se, että wagnerismin tuntijana hän on kansainvälisestikin alansa huippuja.

Pekka Visuri

Eversti (evp.), valtiotieteen tohtori Pekka Visuri on ollut sotilasuransa jälkeen yksi tuotteliaimpia ulko- ja turvallisuuspolitiikan tietokirjailijoita. Visurin pääteoksia ovat väitöskirja Totaalisesta sodasta kriisinhallintaan: puolustusperiaatteiden kehitys läntisessä Keski-Euroopassa ja Suomessa vuosina 1945–1985 (1987), Turvallisuuspolitiikka ja strategia (1997) ja Idän ja lännen välissä –Puolustuspolitiikka presidentti Kekkosen kaudella(2010).

Suomen tietokirjailijoiden tiedote.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *