Mikä asia ihmetyttää maailmaa vuonna 2014?

Meillä oli omat omituiset ihmetyksen aiheemme Suomessa vuonna 2013, kuten kehnosti etenevät yhteiskunnan hallinnon uudistukset, isojen yritysten heikko menestys, pienten yritysten loistava menestys ja suomalaisten erittäin nopea siirtyminen tablet-laitteiden käyttäjiksi. Koko maailmaa kuohuttaneista asioista kenties yksityisyyden menetys verkossa askarruttaa monia vielä pitkään.

Ovathan internet-asiantuntijat aina tienneet miten riittävät resurssit saava toimija pystyy tarkkailemaan verkkoliikennettä, mutta siitä huolimatta Edward Snowdenin paljastama Yhdysvaltain turvallisuuspalvelun NSA:n vakoilun laajuus yllätti varmasti kaikki. Lisää tietoa verkko-, puhelin- ja paikannuspalvelujen vakoilusta tihkuu jatkuvasti, ja vuonna 2014 tulemme kuulemaan yhä uusia asioita. Jossain vaiheessa voinemme odottaa myös muiden valtioiden tiedustelupalveluista vakoilupaljastuksia.

Uusi teknologia, sen hyödyntämismahdollisuudet ja toisaalta sen väärinkäyttö on aina sekä innostanut osaa ihmiskunnasta että kauhistuttanut osaa ihmisistä. Viime vuosina on puhuttu paljon esimerkiksi vakavista internetin aiheuttamasta ongelmista oppimiseen ja keskittymiskykyyn. Kun verkossa on paljon tietoa ja virikkeitä helposti tarjolla, menetämme kykymme ajatella, oppia ja kehittyä, sanotaan. Vain painetun sanan avulla voi oppia ja kehittyä oikealla tavalla, väitetään.

Kun laitamme tämän ”digitaalinen media mädättää aivot” –väitteen muiden satojen vuosien aikana uusista keksinnöistä lausuttujen väitteiden rinnalle, saamme hiukan ajallista perspektiiviä uusien teknologioiden hyödyllisyyteen ja vaarallisuuteen.


Avaa koko infografiikka-kuva (kirjasta Bad for You)
.

Muutama ote infografiikan aikajanalta:

– Vuonna 1545 tiedemies Conrad Gesner varoitti informaatiotulvasta. Gutenbergin keksimä painokone aiheutti hänen mukaansa kirjojen tulvan, joka oli hämmentävää ja vahingollista aivoille.

– Vuonna 1775 valtiomies de Malesherbes varoitti liiallisen lukemisen vaaroista. Kirjojen lisäksi sanomalehdet olivat yleistymässä, jota hän piti haitallisena, sillä ihmiset lukivat hiljaa yksikseen.

– 1830-luvulla tiedemies Lardner kertoi höyryjunan huiman vauhdin olevan niin vaarallista, että matkustajat tukehtuvat junan kulkiessa noin 30 km/h nopeudella tunnelin läpi.

– Vuonna 1881 neurologi George M Beard raportoi sanomalehden ja lennättimen aiheuttavan hermostollisia häiriötiloja, koska ne altistivat ihmiset muualla maailmassa asuvien ihmisten suruille.

– 1900-luvun alussa uuden laitteen – puhelimen – raportoitiin aiheuttavan kuuroutta ja mahdollisesti tappavan ihmisiä sähkövirrallaan.

Tor.com uutisoi kirjasta täällä.

Entä mikä uusien tietovuotojen lisäksi aiheuttaa tavatonta ihmetystä ja jopa kauhua vuonna 2014?

Augmented reality (täydennetty todellisuus, jossa tyypilliseesti puhelimen tai tabletin näytön kautta katsellaan oikeaa ympäristöä, mutta tietokoneen täydentämää ympäristöä) ja 3D-tulostus (oikeiden käyttöesineiden tulostus laserkirjoittimen kokoisella laitteella) ovat hyviä ehdokkaita.

Kumpikin on jo toimiva teknologia, joille haetaan kiivaasti sovellusalueita. Kaikkea mahdollista tullaan kokeilemaan, ja jokin asia ylittää uutiskynnyksen suurelle yleisölle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *