Miten julkaista kirja, jota kenenkään ei ole tarvinnut kirjoittaa? Saksalainen kustantaja VDM Verlag ratkaisi ongelman kehittämällä menetelmän, joka hakee avoimella lisenssillä internetissä julkaistusta aineistosta määrätyn aihealueen tekstejä ja koostaa niistä kirjan. Yhtiö on julkaissut kymmeniä tuhansia tällä menetelmällä tehtyjä kirjoja, joita on myynnissä niin paperikirjoina kuin e-kirjoinakin.
Sveriges Radion toimittaja sai haastattelun VDM Verlagin toimitusjohtajalta, joka avoimesti kertoi kirjojen syntyneen pääasiassa Wikipediassa julkaistuista artikkeleista. Hän sanoo yhtiön lopettaneen tällä tavalla tuotettujen uusien kirjojen julkaisun, koska asiakkaat eivät olleet niihin kovin tyytyväisiä. Vanhat kirjat ovat kuitenkin edelleen myynnissä.
Satunnaisella otannalla katsomani VDM Verlagin kirjat olivat tyypillisesti tehty jostain hyvin kapeasta aihealueesta, englanninkielisiä, juuri ja juuri 100 sivua, ja hintaa yli 40 euroa. Esimerkiksi Adlibris, Booky ja Amazon myyvät näitä kirjoja. Ruotsin radion tekemän jutun jälkeen Adlibris lisäsi VDM Verlagin kirjojen kuvaukseen tekstin:
”Tämän kirjan julkaissut kustantaja on käyttänyt kirjaan ilmaisia tietolähteitä, kuten Wikipediaa. Kirjan on suurella todennäköisyydellä vain otos näistä tietolähteistä, eikä siis tavalliseen tapaan tehty kirja.”
Miten paljon VDM Verlag on onnistunut automatisoimaan kirjan sisällön tekemistä, ja miten paljon siinä on ihmisen tekemää toimitustyötä, jää epäselväksi, mutta yhtiön julkaisemien kirjojen suuri määrä viittaa ainakin suurelta osin automatisoituun prosessiin.
VDM Verlag kertoo julkaisevansa noin 50 000 kirjaa kuukaudessa. Ruotsin radion mukaan yhtiöllä on aktiivisessa myynnissä 600 000 nimikettä.
VDM Verlagin julkaisemissa avoimen lähdeaineiston kirjoissa on kuitenkin aina kirjailijan nimi. Mistähän nimet tulevat?