Missä tilanteessa lukisit kirjan rannekellon näytöltä?

Saksalais-yhdysvaltalainen startup-yritys Spritz on esitellyt teknologian, jolla yhtiö kertoo parantavansa lukunopeutta ja luetun ymmärtämistä. Teknologia perustuu siihen, että luettava teksti näytetään lukijalle sana kerrallaan. Ohjelmisto säätelee sanojen etenemisnopeutta ja niiden sijoittelua esimerkiksi puhelimen tai rannekellon näytöllä.

Samsung Gear 2

Spritz on tehnyt lukuohjelmansa ensimmäiseksi Samsung Galaxy S5 -älypuhelimeen ja Samsung Gear 2 -rannekelloon.

Samsung Gear 2 ei ole tavallinen rannekello, vaan smartwatch (älykello), jonka älyn lähteenä on pienen pieni tietokone. Lisää älyä uusi rannekello saa älypuhelimesta, johon kello kytketään langattomasti. Älypuhelimeen tulevat tekstiviestit, sähköpostit ja monet muut asiat voidaan ohjata rannekellon näytölle.

Rannekellossa on kuitenkin hyvin pieni muutaman lyhyen rivin kokoinen näyttö, jolta esimerkiksi pitkän sähköpostiviestin tai dokumentin lukeminen on ymmärrettävästi hankalaa. Näiden tekstien lukemista varten Spritz on kehittänyt erikoisen lukuohjelmansa.

Spritz lukuohjelma

Sanojen etenemisnopeutta voi säätää oman lukunopeuden mukaan. Harjoittelu lisää lukunopeutta. Spritzin teknologiajohtaha Maik Maurer kertoo testituloksista: ”Testimme osoittivat teknologiamme parantavan luetun ymmärtämistä. Ryhdymme tutkimaan lisääkö teknologiamme käyttö myös lukijoiden perinteisen lukemisen nopeutta ja ymmärtämistä. Monet testikäyttäjät ovat raportoineet yleisen lukunopeutensa lisääntyneen.”

Itse muistan nähneeni tutkimuksia ja pikalukutekniikoiden esittelyjä, jotka perustuvat kokonaisen rivin lukemiseen yhdellä kertaa. Kun lukee monta sanaa kerralla, se jotenkin tuntuu nopeammalta tavalta kuin lukeminen sana kerrallaan. Mutta katsotaan mitä Spritzin teknologiasta kehittyy.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *