Kirja: 78 kierrosta minuutissa – vinyylilevy on tulossa takaisin, mutta mitä meillä oli ennen niitä?

Musiikissa on meneillään erikoinen vaihe, kun jo kerran kuopattu formaatti vinyylilevy on tulossa takaisin suosioon. Jos MP3- ja Spotify-aikakaudesta mennään ajassa taaksepäin, niin ensin kohdataan CD-levy ja vasta sitten vinyyli. Mutta mitä oli ennen vinyylilevyä? Tämän kertoo Pekka Gronowin kirja 78 kierrosta minuutissa kattavasti aina 1800-luvun lopulle asti, jolloin äänentallennus keksittiin.

Pekka Gronow

78 kierrosta minuutissa – Äänilevyn historia 1877–1960 kertoo äänitetyn musiikin historian alusta asti, joka tarkoittaa aikaa ennen gramofonia. 1800-luvun lopulla keksijät kilpailivat äänen tallennukseen ja toistoon parhaiten sopivasta formaatista, kunnes kiekon muotoinen media vei voiton. Äänilevyn suosion kasvu siitä eteenpäin oli lähes ilmiömäisen nopeaa aikakauden liikenne- ja viestintäyhteydet huomioon ottaen.

Suoraviivaista äänilevyn suosion kasvu ei kuitenkaan 1900-luvun alun jälkeen ollut, sillä radio, sodat ja lama vaikuttivat voimakkaasti kehitykseen. Suurten levy-yhtiöiden, kuten EMI:n ja Warnerin juuret ovat kaukana historiassa. Kuuluisat levymerkit ovat vaihtaneet useasti omistajaa, ja monen takana on yksi ja sama suuryhtiö. Levytysten myötä uudet musiikkityylit levisivät ympäri maailmaa tuoden eri maiden kulttuureihin uusia vaikutteita.

Musiikin ja äänilevytuotannon johtavien maiden lisäksi kirjassa tarkastellaan myös Suomen markkinoiden ja musiikkialan kehitystä. Suomessa yksi ensimmäisiä levysoitinten maahantuojia oli polkupyöräkauppias. Tämä oli luonteva yhtälö, sillä sekä polkupyörä että levysoitin olivat aikakautensa high-techiä, joiden salat vain harvat tunsivat.

78 kierrosta minuutissa ei ole pelkästään musiikin historiasta kiinnostuneen lukijan kirja, vaan jokaisen taloudesta, teknologiasta ja kulttuurista kiinnostuneen kirja. Kuluttajien ostokäyttäytyminen ympäri maailmaa musiikin suhteen heijastaa kunkin aikakauden arvostuksia ja kulttuurin muutosta.
Pekka Gronow: musiikin ja levy-yhtiöiden historia

Pekka Gronow: Äänilevyn historia
Kirjan kuvitusta.

Pekka Gronow on yksi maailman johtavia äänilevyhistorian tutkijoita.

Lisää tietoa kirjasta ja näyteluvut löytyvät täältä.


Facebooktwitterredditpinterestmail
Categories Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image