Mercersburgin High Schoolissa Pennsylvaniassa opettajat ovat kirjoittaneet 22 oppikirjaa, jotka jaetaan oppilaille ilmaiseksi ja Suomessa Avoimet oppimateriaalit ry on aloittanut ilmaiseksi jaettavien oppikirjojen tekemisen jo vuonna 2012. Onko ilmainen lounas sittenkin olemassa?
Muitakin avoimia oppikirjoja julkaisevia kirjailijoita ja organisaatioita varmasti on, mutta Mercersburg Academy ja Avoimet oppimateriaalit ry sattuivat tulemaan julkisuuteen samanaikaisesti.
Mercersburg Academy on tehnyt esittelyvideon e-kirjaprojektistaan. Videon voi katsoa koulun sivulla. Muutama poiminta videolta:
– Mercersburg siirtyi vuonna 2011 Apple iPad –tableteihin siten, että kaikilla opettajilla ja oppilailla on sellainen käytettävissään.
– Kesän 2012 koulun 11 opettajaa vietti kirjoittamalla 9 oppikirjaa.
– Oppikirjat taitettiin iPadille sopiviksi iBooks Author –sovelluksella, jolloin myös animaation, liikkuvan kuvan ja äänen mukaan ottaminen tuli mahdolliseksi.
– Tähän mennessä opettajat ovat kirjoittaneet 22 oppikirjaa, jotka kaikki jaetaan (ilmeisesti vain tämän) koulun oppilaille ilmaiseksi.
– E-oppikirjat joko korvaavat painetut oppikirjat kokonaan tai ovat vähintään paperikirjaa parempia uusien toimintojen ansiosta.
Mercersburgin johtoryhmään kuuluva Julia Maurer vetää yhteen digitaaliseen oppimateriaalin siirtymisen seuraavasti: ”Kuka tahansa oppitunneillamme vieraileva voi nähdä miten paljon tehokkaampaa, opiskelijakeskeisempää ja yhteistyöhön tähtäävää oppitunneistamme tulee uuden teknologian ansiosta”.
Suomessa Yle nosti avoimet oppikirjat uutisiin haastattelemalla Vapaa matikka –oppikirjaprojektiin osallistuneita Ville Tilvistä ja Vesa Linja-ahoa. He toimivat Avoin oppimateriaali ry:ssä, joka on julkaissut yhden ilmaisen matematiikan oppikirjan ja toinen on tulossa syksyllä. Vapaa matikka -oppikirjan voi ladata ilmaiseksi täältä.
Oppilaat ovat Tilviksen mukaan olleet ilmaiseksi saatuun matematiikan oppikirjaan tyytyväisiä ja odottelevat jo jatko-osia. Tilvis kuitenkin varoittelee, että myös avoimen oppimateriaalin tekeminen vaatii aikaa ennen kuin lopputulos yltää opetuksessa kelpaavalle tasolle.
Oppilaille ja heidän kirjaostostensa rahoittajille ilmaiset oppikirjat ovat varmasti houkutteleva tuote. Jos opettajat itse ovat olleet kirjoja tekemässä, ainakin he osaavat asiansa. Osaavatko he ilmaista asiansa niin, että oppiminen kirjan pohjalta on mahdollista, onkin sitten jokaista kirjoittajaa askarruttava pulma.
Entä se ilmainen lounas? Oppilaat näyttäisivät saavan ilmaisen lounaan ainakin Suomessa. Vapaa matikka –oppikirjan tuottamisen on rahoittanut Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö. Rahoitus on sen verran merkittävää tasoa, että harva oppikirjailija kustantajan tai apurahan avulla pääsee saman tason korvaukseen. Kirjoittajat siis saavat ainakin tässä tapauksessa korvauksen, joka voi houkutella lisää tekijöitä.
Yhdysvalloissa Mercersburg Academy on yksityinen koulu. Myös täällä oppilaat saavat ilmaiset e-oppikirjat. Opettajat todennäköisesti kirjoittavat oppikirjoja työaikana, joten he saavat siitä korvauksen. Koulu puolestaan saa mainetta ja kunniaa modernina opinahjona, jonne vanhempien on hyvä lähettää jälkikasvuaan opiskelemaan (ja maksamaan kulut lukukausimaksuissa).
Oppikirjakustantajat ja kirjakauppiaat seuraavat varmasti suurella mielenkiinnolla miten avoimet oppikirjat ja niiden mahdollinen jakelu ilmaiseksi suoraan tekijöiltä lukijoille kehittyvät.