Kirjastot varsinkin suurissa kunnissa lähtivät jo viisi vuotta sitten tarjoamaan kuntalaisille uutta helppoa tapaa lainata ja lukea kirjoja, nimittäin e-kirjoja. Sähköisten kirjojen vastaanottoa kirjaston käyttäjien keskuudessa ei maanlaajuisesti kuitenkaan tilastoitu ennen kuin vuonna 2014, joka tilasto on nyt käytettävissä. Tilastoista paljastuu yllättävää tietoa siitä, miten eri kunnat suhtautuvat kansalaisten sivistämiseen ja toimintansa kehittämiseen.
Muutama e-kirjoja koskeva poiminta kirjastojen vuoden 2014 tilastoista seuraavassa.
E-kirjojen kirjastolainojen kymmenen kärjessä:
Helsinki 46 925 e-kirjojen käyttökertaa
Espoo 25 340
Vantaa 20 647
Turku 5132
Tampere 4192
Lahti 3444
Vaasa 3156
Kuopio+Juankoski+Kaavi+Tuusniemi 2559
Oulu 2402
Pietarsaari 1557
Kunnan asukaslukuun suhteutettuna e-kirjalainojen kymmenen kärjessä –lista menee hieman uuteen järjestykseen. Vantaan, Espoon, Pietarsaaren ja Helsingin (tässä järjestyksessä) asukkaat lainasivat ahkerimmin e-kirjoja kirjastosta per asukas. Vähiten kymmenen kärjessä –kunnista e-kirjoja lainattiin asukaslukuun suhteutettuna Oulussa ja Tampereella.
Miksi 10 kärjessä listalla ei näy yliopistokaupunki Jyväskylää? Lukijoita luulisi kaupungissa riittävän. Syy on yksinkertainen: Jyväskylän kaupungin kirjasto ei tarjoa yhtään e-kirjaa kuntalaisille luettavaksi. Entä toinen yliopistokaupunki Joensuu? Sama juttu.
Joensuun ja Jyväskylän lisäksi nollakuntia on 93 kappaletta, jotka eivät vuonna 2014 tarjonneet lainkaan kirjallisuutta sähköisessä muodossa kuntalaisille.
Suurin e-kirjavalikoima on Helsingin kirjastossa: hieman yli 4000 teosta. Oulussa on vain 340 lainattavaa e-kirjaa, mutta niistäkin on selvästi ollut iloa kaupunkilaisille.