Vuoden 2015 parhaat e-kirjojen lukulaitteet

E-kirjojen lukulaitteet, joissa on mustavalkoinen näyttö ovat säilyneet ainakin kahden lukijaryhmän suosiossa: ihmiset, jotka lukevat todella paljon pitävät välkkymättömästä, korkean kontrastin näytöstä, ja myös matkoilla viihtyvät ihmiset arvostavat pientä ja kevyttä laitetta, jossa ei ole tallessa arvokasta tai henkilökohtaista tietoa (mikäli laite sattuisi katoamaan). Mitkä ovat vuoden 2015 parhaat lukulaitteet?

Katsotaan ensin parhaiden lukulaitteiden listaa, jonka laitteita testaava blogi Ebook Reader.com on julkaissut. Blogissa laitteita arvioidaan ominaisuuksien, käytön ja hinta/laatu suhteen perusteella.
amazon kindle paperwhite 3, outdoors
1. Kindle Paperwhite 3
Amazon Kindle Paperwhite 3 on arvioitu parhaaksi laitteeksi hinta-laatusuhteeltaan. Saatavilla Amazon.com-verkkokaupasta 120 dollarilla plus verot ja toimituskulut.

kobo aura h2o reader by a pool
2. Kobo Glo HD
Kobo on monen tuntema e-kirjojen verkkokauppa, jossa on myös suomenkielisiä kirjoja. Kirjakauppa on markkinoinut jo pari vuotta myös lukulaitteita, joita on kuitenkin saatavilla vain joissakin maissa. Joka tapauksessa, Kobo Glo HD on pärjännyt hyvin testeissä, ja tämä 129 dollarin laite on vuoden parhaiden laitteiden listalla.

amazon kindle voyage, coffee
3. Kindle Voyage
Amazon Kindle Voyage on lukulaitteiden huippua, jossa on kaikki ominaisuudet mitä näihin suhteellisen yksinkertaisiin laitteisiin voi sisällyttää. Voyage on edistyneiden laitteiden paras, hintaan noin 200 dollaria Amazonista.

onyx boox i86 ereader
4. Onyx Boox i86
Lukulaitteiden yleisin näytön koko on kuusi tuumaa, ja sitä suurempia näyttöjä on itse asiassa vaikea löytää. Onyx Boox i86 on yksi sellainen. Siinä on 9.7 tuuman näyttö, eli sama koko kuin Apple iPad –tabletissa. Suurin hyöty suuresta näytöstä on niille, jotka lukevat PDF-dokumentteja. Onxy Boox on Amazonissa 280 dollarin hintainen.

Kaikkien mainittujen e-kirjojen lukulaitteiden testit ja arviot löytyvät Ebook Reader blogista.

Sen jälkeen kun Sony ja Samsung lopettivat lukulaitteiden valmistuksen ja markkinoinnin, ei tarjolla ole ollut globaalia brändiä maailmanlaajuisella jakelulla. Yhdysvaltain Amazon-kaupasta voi toki tilata elektroniikkaa Suomeen, mutta siinäkin on joskus rajoituksia. Euroopassa on kuitenkin toimeliaita kirjakauppoja ja kirja-alan toimijoita, jotka ovat kehittäneet omat lukulaitteensa paikallisille markkinoille.

Esimerkiksi Saksassa Tolino on koko kirja-alan yhteinen ponnistus. Se on e-kirjakauppa ja lukulaite, joka on niin suosittu, että kilpailee tasapäisesti Saksan Amazonin kanssa markkinajohtajuudesta.

Pohjoismaissa toimiva kirjakauppa Adlibris on kehittänyt ja myynyt jo pari vuoden ajan Ruotsissa Letto-lukulaitetta. Syksyllä 2015 se saatiin Suomeenkin. Näissä paikallisissa ratkaisuissa on se hyvä puoli, että sekä lukulaite että kirjakauppa toimivat paikallisella kielellä ja paikallisilla maksutavoilla.