Vuoden 2015 Tieto-Finlandia palkinnon parhaasta kotimaisesta tietokirjasta sai Tapio Tammisen Kansankodin pimeämpi puoli

Tapio Tammisen kirja Kansankodin pimeä puoli on saanut vuoden 2015 Tieto-Finlandia palkinnon parhaasta kotimaisesta tietokirjasta. Parhaan tietokirjan valitsi kuudesta ehdokkaasta toimittaja Arto Nyberg. Suomen kirjasäätiön myöntämä palkinto on 30 000 euroa, jonka on rahoittanut Suomen tietokirjailijat ry ja Suomen kustannusyhdistys.

Tapio Tamminen toivoi kiitospuheessaan Euroopan välttävän menneisyyden virheet ja valtiojohtajien harkitsevan ennen kuin iskevät kostonomaisilla toimilla muita vastaan.

kansankodin pimeämpi puoli, kirjan kansikuva
Finaaliin päässeet kuusi kirjaehdokasta valitsi raati, jonka puheenjohtajana oli Heikki Hakala ja jäseninä toimittajat Leeni Peltonen ja Maria Pettersson. Vuoden 2015 Tieto-Finlandia ehdokkaat olivat seuraavat kirjat.

Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla: Sari Katajala-Peltomaa, Christian Krötzl, Marjo Meriluoto-Jaakkola (toim.). Kirja kertoo keskiajan Suomesta, miten vaivalloista matkanteko oli ja kuinka pyhiinvaellukset muokkasivat ihmisten maailmankuvaa.

Marimekko. Suuria kuvioita: Esa Koivuranta, Kati Pehkonen, Tuija Sorjanen, Annina Vainio. Marimekon tarina yhtiön vaiheista ja toiminnasta ja niistä henkilöistä, joilla on ollut keskeinen rooli yhtiössä.

Piikojen valtakunta. Nainen, työ ja perhe 1600-1700-luvuilla: Tiina Miettinen. Teos muuttaa käsitystämme suomalaisen naisen historiasta.

Maailma piirtyy kartalle. Tuhat vuotta maailmankartan kulttuurihistoriaa. Marjo T. Nurminen. Karttoja tutkimalla tekijät ovat sukeltaneet uskonnon, kaupan, taiteen, merenkulun ja valtapolitiikan historiaan, joka kattaa tuhat vuotta varhaiskeskiajasta valistuksen aikaan.

Kansankodin pimeämpi puoli: Tapio Tamminen. Kirjassa selvitetään ruotsalaisen rasismin historiaa 1800-luvun nationalismista 1900-luvun rodunjalostusoppiin ja 2000-luvun uusnatsismiin.

Millaista on olla eläin?: Helena Telkänranta. Teos kertoo mitä aistivat, ajattelevat ja tuntevat olennot, jotka asuttavat kanssamme tätä planeettaa. Tutkimus on tuoretta ja vaikuttavaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *