Video: näin kirja tehdään käsityönä aina sidontaa, painamista ja kirjasimia myöten

E-kirjojen tekeminen on itse asiassa kaukana automaatiosta: kirja on kirjoitettava, editoitava, taitettava moneen eri tekniseen formaattiin ja vielä käsin testattava monella laitteella. Miten paljon käsityötä kirjan tekemisessä oli 200 vuotta sitten? Ennen offset-laitteita ja painojälkeä tekeviä väritulostimia?

Ruokamatkoistaan tunnettu televisiotähti Anthony Bourdain pääsi katsomaan miten pieni kustantaja San Franciscossa soveltaa satoja vuosia vanhoja tekniikoita kirjan painamiseen ja sitomiseen. Jokainen kirja on käsityötä, joten niiden arvo on sisällön lisäksi työn laadussa, materiaalien laadussa ja kirjojen ainutlaatuisuudessa.

rion Press San Franciscossa työllistää muutaman harvinaislaatuisen ammattilaisen, jotka osaavat käyttää vanhoja laitteita ja tietävät mitä niillä tekevät. Nämä ammattilaiset paitsi painavat kirjan mekaanisella painokoneella, myös valmistavat kirjasimet kutakin teosta varten, latovat sivut käsin ja sitovat kirjan kansiinsa.

Näitä vanhan maailman ihmeitä voi katsoa Anthony Bourdainin tv-ohjelmassa Raw Craft. Katso video:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *