Digikuvien järjestely albumiin on mukavaa, mutta vältä nämä virheet

Sellaisetkin ihmiset, jotka välttelivät filmikameroita, ovat innostuneet digikameroista kuvaamisen helppouden ja edullisuuden vuoksi. Kuvia ei enää tarvitse viedä kehitettäväksi, vaan oman kotitietokoneen isolla näytöllä kuvat näyttävät komeilta. Joitakin digikuvia on kuitenkin hyvä saada myös paperille, jotta esimerkiksi mummon ja vaarin on helpompi katsella merkkitapahtuman muistoja.

digikuvista kuva-albumi

Moni yritys tarjoaa kohtuuhintaisia valokuva-albumeita, joiden sivut voi täyttää omilla kuvilla. Yleensä omat kuvat siirretään albumiin netin kautta, jonka jälkeen yritys tulostaa kuvat laadukkailla laitteilla albumin sivuille.

Digikameran merkillä ja koolla ei ole merkitystä albumin tekemiselle. Mikä tahansa kamera, jolla saa mielellään viiden megapikselin tai suurempia kuvia, käy tähän hommaan. Tärkeintähän albumin saajalle on se mitä kuvissa näkyy.

Päätin kokeilla Multikuvan kuva-albumipalvelua. Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Ifolor ja Photobox. Kaiken kaikkiaan Multikuvan palvelu toimi hyvin, mutta ensikertalaisen kannattaa välttää itse tekemäni virheet. Homma eteni näin (vinkit jutun lopussa).

1. Aluksi täytyy asentaa kuva-albumin teko-ohjelma omalle tietokoneelle. Lataa ohjelma valitsemasi palvelun sivulta ja asenna se. Asenna se samalle koneelle missä kuvatkin ovat, tai siten että pääset kuviin käsiksi tältä koneelta.

2. Kun saat kuva-albumiohjelman käyntiin, kannattaa tehdä testialbumi ohjelman käytön opettelu varten. Ohjelmien idea on, että sinun täytyy itse asetella kaikki haluamasi kuvat albumin sivuille. Kyllä, se on kohtuullisen työlästä puuhaa, mutta samalla palkitsevaa kun näkee albumin rakentuvan silmiensä edessä.

3. Aivan ensiksi täytyy valita painetun kuva-albumin koko. Tämä vaihe on syytä tehdä mitan ja jonkin mallikappaleen avulla, että konkreettisesti näkee tulevan albumin fyysisen koon.

4. Esimerkiksi Multikuvan albumi tehdään valmiiden sivupohjien avulla. Ensin valitaan sivupohja, joka määrää montako kuvaa sivulla on. Sitten hiirellä vedetään halutut kuvat sivulla oleville tyhjille paikoille. Jokaisella sivulla voi olla erilainen taitto ja kuvamäärä.

Digikuvista tehty valokuva-albumi

5. Muista tallettaa meneillään olevan albumin taittotyö usein. Homma voi viedä tunteja, joten sitä ei viitsi tehdä kovin montaa kertaa uudelleen.

6. Kun haluttu määrä kuvia on siirretty albumin sivuille, tulee aika tehdä tilaus. Kaikkia sivuja ei ole pakko kuvittaa, mutta ei tyhjistä sivuista alennustakaan saa. Tässä vaiheessa raha vaihtaa omistajaa, joten pankkiavaimet on syytä kaivaa esiin.

7. Palvelu kertoo toimitusajan, milloin saat painetun albumin haluaamaasi osoitteeseen. Oman kuva-albumini saapuminen kesti noin viikon.

8. Pidä tekemäsi albumin määritys kuvineen tallessa siltä varalta, että joku muukin haluaa tilata sen itselleen.

valokuva-albumi digikuvista

Vältä nämä virheet

Ensimmäinen opetus: tietokoneen näytöllä olevat esineet eivät ole saman kokoisia käsin kosketeltavassa maailmassa. Mittaa albumin koko ja vertaa sitä johonkin mallikappaleeseen, jolla varmistat todellisen koon. Itse valitsin liian pienen albumin, koska summittainen arvioni ei ollut tarpeeksi tarkka.

Toinen opetus: älä tee albumin taittoa ennen kuin olet sataprosenttisen varma minkä kokoisen kirjasen haluat. Asettelu alkaa nimittäin alusta, jos vaihdat kokoa. Tämäkin tuli koettua.

Kolmas opetus: vaikka sivupohjia olisi kuinka paljon, käytä erilaisia taittovaihtoja harkiten. Muuten tulee sekavan näköinen albumi.

Neljäs opetus: anna hyville kuville runsaasti tilaa sivuilla. Taita albumi siten, että hyvät kuvat ovat isoja ja vähemmän hyvät kuvat pieniä (jos niille jää tilaa ollenkaan). Joka tapauksessa, kuvien koon kanssa ei kannata kitsastella.

Loppujen lopuksi, kuva-albumin tekeminen oli ihan mukavaa, tosin aikaa vievää puuhastelua. Seuraava albumi onnistuu taatusti paremmin, vaikka vastaanottaja arvosti jo tätäkin arvokkaita muistoja sisältänyttä kirjasta.

Categories Yleinen