Lopultakin myös EU määrittelee e-kirjat kirjoiksi

Luulisi kirjan olevan kirja riippumatta siitä miten sen lukee: paperilta, lukulaitteelta vai tabletin näytöltä. Sisältöhän usein on sama riippumatta kirjan formaatista. Ulkoasu poikkeaa pehmeäkantisen ja kovakantisen kirjan välillä, kuten myös e-kirjan ulkoasu on erilainen. Silti, kirja on kirja – paitsi verottajan mielestä: Suomessa painetun kirjan ALV on 10% ja sähköisen kirjan 24%.

Nyt tälle leikille on tulossa loppu, sillä EU (joka myöskin on tästä epäoikeudenmukaisesta verokohtelusta pitänyt kiinni) esittää kirjojen verokohtelun yhdenmukaistamista. Financial Times kertoo EU-komissaari Pierre Moscovicin ajavan asiaa koskevan lainsäädännön Unionin päättäviin elimiin lokakuun 2016 aikana. EU-tasolla asia lienee siis käytännössä sovittu.

Tämän jälkeen kansalliset parlamentit vielä hyväksyvät (miten ne voisivat olla hyväksymättä) lakimuutoksen ja kaikilla on hyvä mieli. Paitsi nyt voidaan tietysti aloittaa keskustelu siitä, pitäisikö kaikkien kirjojen ALV olla yleisen arvonlisäverotason mukainen 24% vai jotain muuta, kuten 10%?

Kirjojen arvonlisäveroista on joissakin maissa väännetty kättä jo vuosia. Ranska kapinoi e-kirjojen korkeampaa veroa vastaan vuonna 2013 ja Luxemburg seurasi perässä laskemalla kaikkien kirjojen veron samalle tasolle. EU kuitenkin ojensi maat takaisin ruotuun ja käski niiden odottaa valmisteilla olevaa uudistusta, joka nyt on siis tulollaan.

Pohjimmiltaan kyse oli triviaalista asiasta: painettu kirja käsiteltiin fyysisenä tuotteena, jolla oli joku ALV-taso, mutta e-kirja käsiteltiin sähköisenä palveluna, jolla ei voinut olla sama ALV-taso kuin fyysisellä tuotteella.