Miksi ilmaisia e-kirjoja tarjoava palvelu kysyy luottokorttitietoja?

Jokin tässä logiikassa on pielessä: internetissä toimiva palvelu mainostaa miljoonan e-kirjan valikoimaa, jotka kaikki ovat ilmaiseksi ladattavissa omalle koneelle. Ensin tälle palvelulle täytyy kuitenkin luovuttaa omat luottokorttitiedot. Joku siis jakaa normaalisti verkkokirjakaupoissa myytäviä kirjoja ilmaiseksi, mutta tarvitsee silti kirjan lataajan luottokortin tiedot ennen kuin toimittaa ilmaisen tuotteen. Ihmeellistä.
e-kirjakauppa tabletilla
Eräs kirjailijamme erittäin aiheellisesti hälytti meidät asiasta löydettyään oman kirjansa yhdestä tällaisesta ilmaisia e-kirjoja lupaavasta palvelusta. Asia oli siis tutkittava. Palvelu, jonka nimeä tai linkkiä en kerro, sillä en halua sitä mainostaa, todellakin tarjoaa valtavan määrän myös suomenkielistä kirjallisuutta.

Näin se toimii: sivuston haulla voi etsiä haluamansa teoksen ja lukea sen näytesivut aivan niin kuin oikeassa kirjakaupassakin. Kun ollaan valmiita lataamaan koko kirja omalle laitteelle, palvelu ryhtyy utelemaan luottokorttitietoja. Tiedot on luovutettava ennen kuin kirjan pääsee lataamaan tai lukemaan verkossa.

Tästä eteenpäin en tutkimusretkeäni jatkanut, sillä en luonnollisestikaan halunnut antaa heille luottokorttiani. Melkoisella varmuudella arvelen, että kirjaa ei saa ladattua vaikka luottokorttitiedot antaisikin, sillä hämärämiehet ovat jo saaneet mitä halusivatkin: tuoreen luottokortin omaan vapaaseen käyttöönsä.

Hyvän tarjouksen perässä juoksee itse kukin meistä, mutta varovainen on syytä olla ja miettiä onko tarjous liian hyvä ollakseen rehellinen.

Ilmaisia e-kirjoja etsiville: ladattavaa löytyy luotettavista lähteistä, kuten Project Gutenberg, Project Runeberg, monen hyvin tunnetun verkkokirjakaupan näytekirjat ja kustantajien kirjanäytteet (kuten esimerkiksi tässä).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *