Professorin säveltämä orkesteriteos esitettiin Apple iPhone-puhelimilla

Tämä ei todellakaan ole vitsi, vaan vakavasti otettava, kunnianhimoinen työ Kalifornialaisen Stanfordin yliopiston professori Ge Wangilta. Hän on säveltänyt musiikkiteoksen, jonka orkesteri esittää Apple iPhone-matkapuhelimilla.

Apple iPhone

Apple iPhone löi maailmalla läpi ensimmäisenä helppokäyttöisenä puhelimena, jossa on kosketusnäyttö. Tärkein syy siihen, että professori Ge Wang käyttää juuri iPhonea sävellyksenä esittämiseen, on kuitenkin laitteen helppona pidetty ohjelmoitavuus. Hän on itse perustanut Smule-nimisen yrityksen, joka tekee musiikkiohjelmia iPhone-puhelimiin.

Kännykkä on siinä mielessä mukava laite musiikin esittämiseen, etä siinä on valmiina mikrofoni ja kaiuttimet. Niitä käyttämällä instrumentin soittaja todellakin soittaa iPhone-puhelinta. Laite ei siis itsekseen esitä mitään musiikkia, vaan soittaja käyttää sitä kuten instrumenttia.

Esimerkiksi mikrofoniin puhaltaminen tuottaa iPhoneen ladatun musiikkiohjelman avulla puhallinsoitinta muistuttavan äänen. Kosketusnäytön näppäily voi tuottaa kosketinsoitinta muistuttavaa ääntä ja laitteen nopea heilautus alaspäin rummunlyönnin.

iPhonen äänenlaatua ja voimakkuutta orkesteri paransi asentamalla pienet lisäkaiuttimet käsineisiin, joita soittajat käyttivät.

New York Timesin sivulla on video (linkki alla), jonka loppuosassa on jakso konsertista. Ehkä Ge Wangin sävellystä voisi luonnehtia kokeelliseksi musiikiksi.

Categories Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image