Mullistava lehtien lukulaite suunnitteilla suurimpien yhdysvaltalaisten kustantajien kesken

Kirjat ovat jo vauhdilla siirtymässä sähköiseen jakeluun, jolloin niitä luetaan joko tietokoneen ruudulta, tablet-mallisten laitteiden kosketusnäytöiltä, matkapuhelimen näytöltä tai tarkoitusta varten tehdyn lukulaitteen näytöltä. Täältä löydät videoita ja lisätietoa kirjojen lukemiseen tarkoitetusta laitteista.

Sanomalehdet ja aikakauslehdet ovat hieman hankalampi juttu nykyisille mustavalkoisille kirjojen lukulaitteille. Pitäisi saada värejä, painoteräviä kuvia ja mahdollisesti videoita toistettua laitteen ruudulla. Myös lehtien on suunniteltava taittonsa kokonaan uusiksi siten, että niitä on miellyttävä lukea elektronisilla laitteilla.

Suuret yhdysvaltalaiset lehtikustantajat Time, Condé Nast, Hearst, Meredith ja News Corporation suunnittelevat yhteisyritystä, jonka tehtävänä olisi luoda ohjelmisto digitaalisten sisältöjen hallintaan, jakeluun ja lukemiseen. Alustava visio mahdollisesta lehtien lukuun tarkoitetusta laitteesta on jo katseltavissa videolla:

Hienolta näyttää. Kannattaa muistaa, että kyse on digitaalisin välinein tuotetusta mock up-mallista.

Lehtien kustantajilla on jo kaksi liiketoimintamallia, joista he voivat ottaa oppia varmistaakseen, että heidän business ei valu muiden käsiin: Apple iTunes musiikkikauppa ja Amazon Kindle kirjojen lukulaite ja e-kirjojen kauppa. Kummassakin tapauksessa kustantajat ovat menettäneet kokonaan kontrollin jakeluun ja vähittäismyyntiin. Apple ja Amazon pystyvät hyvin pitkälle myös sanelemaan hintatason.

Lisäksi kustantajat haluavat todennäköisesti varmistaa, että ohjelmistosta ja sitä käyttävistä laitteista tulee suljettuja siten, että niistä ei saa kopioitua materiaalia muualle.

Jos viime vuosien historiaa katsoo, niin lehtikustantajien hanke ei välttämättä näytä lupaavalta. Digitaaliseen maailmaan siirryttäessä uudet toimijat ovat onnistuneet muuttamaan vanhat valtarakenteet monella muulla toimialalla. Kustantajien ainoa mahdollisuus onnistua on kuunnella hyvin herkällä korvalla mitä lukijat haluavat, eikä pelkästään kuunnella oman alan kollegojen hyvää tarkoittavia toiveita.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *