E-kirjan lukulaitteiden näytön yleisin koko on kuusi tuumaa – siis samaa luokkaa kuin suurimpien älypuhelinten näytöt. Markkinoilla on kuitenkin muitakin, suurempia kokoja. Onko iso parempi? Mitä etuja 8 tuuman tai jopa 13 tuuman laitteella on standardikokoiseen 6 tuumaan lukulaitteeseen?
Otetaan kolme eri kokoista tuotetta: Sony DPT-RP1, Kobo Aura One ja Kindle Paperwhite. Näytöt ovat niissä kokoa 13, 7,8 ja 6 tuumaa, ja tarkat mitat ovat seuraavat.
6 tuuman Amazon Kindle Paperwhiten mitat ovat: 169 x 117 x 9.1 mm.
7.8 tuuman Kobo Aura Onen mitat: 195,1 x 138,5 x 6,9 mm.
13 tuuman Sony DPT-RP1 mitat: 224 mm x 302.6 mm x 5.9 mm. Laite on lähes kaikkia tableteja suurempi.
Ensimmäinen suuri ero on siis kokoero, joka pistää miettimään onko tarkoitus kantaa lukulaitetta usein mukana vai onko laite odottamassa kotona tai työpaikalla. Pieni kuuden tuuman kokoinen laite mahtuu takin taskuun tai laukkuun.
Toinen, myös kokoerosta johtuva asia on e-kirjojen ja dokumenttien formaatti, joita laitteella on tarkoitus lukea. Mikäli ajatuksena on lukea PDF-muotoon taitettuja kirjoja, mitä isompi näyttö on, sen helpompaa lukeminen on. Tästä syystä Sony DPT-RP1 on suunnattu nimenomaan PDF-dokumentteja lukeville ihmisille. Automaattisesti sivuttuvia ja rivittyviä EPUB ja Kindle –kirjoja voi lukea minkä kokoisella näytöllä tahansa, vain oma maku ratkaisee mikä tuntuu sopivalta. Painossa on myös pieniä eroja.
The Ebook Reader blogi on tehnyt aiheesta videon, josta voi katsoa miten juuri nämä kolme laitetta Sony DPT-RP1, Kobo Aura One ja Kindle Paperwhite eroavat toisistaan kun niillä luetaan eri formaatteihin taitettuja e-kirjoja. Voit katsoa videon tästä: