Miten vesivahingosta kärsinyt kirja palautetaan lukukelpoiseen kuntoon

Paperikirjoille vesi on vaarallinen elementti. Mikäli kirja kastuu kunnolla, sitä ei oikein millään konstilla saa siihen kuntoon mitä se oli ennen vesikäsittelyä, mutta aika lähelle on mahdollista päästä. Yhdysvalloissa Syracusen yliopiston kirjaston asiantuntijat ovat kuvanneet videolle heidän parhaat konstinsa märän kirjan kunnostukseen.

Aivan joka kodista tarvittavia apuvälineitä kirjan korjaamiseen ei taida löytyä, mutta jos työ- tai opiskelupaikan välineisiin pääsee käsiksi, sieltä voi löytyä puuttuvia työkaluja, kuten tuuletin.

Alla kastuneen kirjan pelastusvideo, jonka on toteuttanut Syracuse University Library’s Department of Preservation and Conservation.

Voiko e-kirjoilla välttää kastumisvaaran?

Kuten tiedetään, elektroniikka on vielä arempaa vedelle kuin paperi ja muste, sillä kastuessaan elektroninen lukulaite, tablet tai puhelin kertakaikkiaan lopettaa toimintansa. E-kirjojen kastumisen voi kuitenkin helposti estää hankkimalla vedenpitävän lukulaitteen.

Vesitiiviitä lukulaitteita ovat esimerkiksi Kobo Aura ja Amazon Kindle Oasis (7 tuuman malli). Joihinkin laitteisiin on myös saatavilla vesitiiviitä koteloita.

Tällä videolla hollantilainen lukulaitteen testaaja käy suihkussa Kobo Aura H2O-laitteen kanssa. Laite selviää testistä hienosti, mutta kosketusnäyttö luulee vesipisaroita sormen painalluksiksi.