Vincent van Goghin kirjeet julkaistu kirjana ja laajana teoksena verkossa

Vincent van Gogh on monen mielessä juuri se oikea hullun taiteilijan prototyyppi. Hienoja tauluja maalannut nero, joka eli vastuksia täynnä olleen lyhyen elämän.

Hänen runsaasta kirjeenvaihdostaan veljensä Theo van Goghin kanssa on koottu kuusiosainen kirja ja Amsterdamin Van Gogh museo on tehnyt hienon teoksen kirjeistä ja niihin liittyvistä piirroksista selityksineen verkkosivuilleen.

Vincent van Gogh

The Economist-lehti arvioi Vincent van Gogh: Letters kirjan olevan kenties parhaan taiteilijan elämänkerran mitä milloinkaan on julkaistu. Ne taiteen ystävät, joilla ei ole irrottaa noin 600 dollaria kirjan hankkimiseen, voivat katsella alkuperäisiä ranskankielisiä kirjeitä, niiden englanninkielisiä käännöksiä, selityksiä ja van Goghin kirjeisiin liittämiä piirroksia van Gogh-museon nettisivuilla.

Vincent van Gogh aloitti muutaman epäonnistuneen ammatinvalinnan (hän oli esimerkiksi saarnaaja ja opettaja)jälkeen taiteilijanuransa 26-vuotiaana. Siinä iässä hän alkoi vasta opiskella maalausta ja viisi vuotta myöhemmin hän oli löytänyt oman tyylinsä.

Vuonna 1888 van Gogh muutti Etelä-Ranskaan pienehköön Arlesin kaupunkiin. Siitä alkoi hänen tuottoisa kultakautensa, jota kesti pari vuotta hänen kuolemaansa asti. Hän ampui itsensä 37-vuotiaana.

Taiteeseen erikoistunut julkaisu Artsy on tehnyt Van Goghista lyhyen elämäkerran, jossa esitellään hänen tärkeimmät teoksensa.