Pari vuotta sitten kollegamme kypsyi totaalisesti Googlen palveluihin koska ne eivät ymmärtäneet ihmisten voivan matkustaa. (Googlen tietoturvaprosessit eivät vieläkään tajua miten on mahdollista, että joku eilen oli Frankfurtissa ja tänään Göteborgissa). Se on kuitenkin vain yksi syy miksi toiset lopettavat Googlen palveluiden käytön. Toinen syy on yksityisyyden menetys. Vaihtoehtoja onneksi yksityisyyden suojaa kaipaaville on, niihin vain täytyy rohkeasti tarttua.
Internetin käyttäjien eniten suosittelemat vaihtoehdot Googlen palveluille
Web-sivusto No More Google (Ei enää Google) on koonnut pitkän listan palveluita ja tuotteita, joissa on paremmat yksityisyyden suojaominaisuudet kuin Googlen tuotteissa. Tässä suosituimmat palvelut ja tuotteet:
Google Search – DuckDuckGo on eniten suositeltu hakukone No More Google -sivustolla.
Google Chrome – Firefox.
Gmail – Protonmail on eniten pidetty sähköposti Gmailin sijaan.
Google Maps – Openstreetmap
YouTube – Vimeo
Google Docs – Notion
Google Drive – Dropbox
Blogger – WordPress
Hangouts – Telegram
Google Analytics – Matomo
Mainituista tuotteista hyviä kokemuksia itselläni on esimerkiksi DuckDuckGo-hakukoneesta, kuten myös sen kilpailijoista Qwant ja StartPage -hakukoneista. Nämä kaksi jälkimmäistä ovat eurooppalaisia tuotteita, joten niiden on pitänyt alusta pitäen noudattaa EU-lainsäädäntöä. Google Chrome-verkkoselaimen on havaittu lähettävän tietoa jopa yöllä yhtiön tietokantoihin kun käyttäjä ei laitettaan käytä. Esimerkiksi Opera ja Vivaldi –selaimet ovat puolestaan Euroopasta lähtöisin.
Toimivia vaihtoehtoja Googlen laitteille ja käyttöjärjestelmille
Google markkinoi pilvipalveluiden lisäksi myös puhelimia, tietokoneita ja kodin valvontalaitteita. Yhtiö on kehittänyt niihin käyttöjärjestelmäohjelmistot, joten se saa halutessaan dataa suoraan asiakkaiden laitteista. Tässä muutamia Googlen tuotteita:
Android – hyviä vaihtoehtoja Googlen puhelin- ja tablet-ohjelmistolle on vain vähän. Tällä hetkellä Purism Librem 5 puhelin (kehitetty open source Linux -ohjelmistolla) ja avoimen lähdekoodin projekti /e/ ovat parhaat mahdollisuudet.
Chrome OS – mikä tahansa Linux graafisella käyttöliittymällä, kuten Ubuntu, Manjaro tai Mint on vaihtoehto (vaikka ne eivät olekaan aivan samaan tarkoitukseen suunniteltu kuin Chrome OS).
Pixel-puhelimet – Ennen kuin Purism saa Librem 5 puhelimen valmiiksi, tai /e/ projekti saa jonkun laitevalmistajan mukaan, Android-ohjelmistolle on vain vähän vaihtoehtoja (paitsi jos luottaa Apple iOS –ohjelmistoon joka on iPhone ja iPad -laitteissa).
Pixel Slate tablet/kannettava – Linux -ohjelmistolla toimiva on sille vaihtoehto.
Google Assistant – ääniohjauksella toimivat järjestelmät siirtävät kaiken saamansa äänen keskustietokoneelle, joka purkaa sen ja etsii tietokannasta vastauksen. Amazon Alexa, Apple Siri, Microsoft Cortana toimivat kaikki samalla periaatteella, joten vaihtoehto on se, mihin niistä uskaltaa luottaa. Kaikki nämä johtavat puhetta ymmärtävät järjestelmät on kehitetty Yhdysvalloissa sikäläisen lainsäädännön mukaan, jossa yksityisyyden suojaa ei oikeastaan tunneta, vaan yritykset voivat hyödyntää ihmisten tietoja.
Nest – kaikki kodissa toimivat valvonta- ja kontrollilaitteet ovat alttiita hyökkäyksille ja urkinnalle jos ne on kytketty internetiin.
Alkuperäinen artikkeli on julkaistu sivustolla Andalys.fi.
Purism Librem 5.