Kirjojen lukemisen hyödyt

Eräs ystäväni kertoi, että hän ei kouluajan jälkeen ole lukenut kirjoja. Kukin tavallaan, mutta kun olin käymässä hänen luonaan, huomasin valtavan valikoiman lukemista hänen asunnossaan. Kirjoja oli olohuoneessa, makuuhuoneessa, pitkin lattioita ja pöytiä. Hän luki – ja paljon – sarjakuvia. Kirjojen lukeminen hyödyttää meitä kaikkia monella tavalla. Kyse ei ole pelkästään oppimisesta, vaan saat muutakin hyötyä itsellesi siitä, että istut sohvan nurkkaan silloin tällöin lukemaan lempikirjaasi.
Minna ja miehet -sarjakuvakirjan aukeama
Tässä artikkelissa käymme läpi niitä hyötyjä, joita kirjojen lukemisesta on.

1. Lukeminen pitää aivotoiminnan virkeänä

Aivot ovat suuri lihas, jota voi harjoittaa samalla tavalla kuin muitakin lihaksia. Lukemisen on todettu ehkäisevän esimerkiksi dementiaa ja Alzheimerin tautia. Myös muut tavat aivojen treenaamiseen, kuten shakin pelaaminen tai palapelien kokoaminen, pitävät aivot virkeänä. Kognitiiviset taidot pysyvät kuosissa ja olo on selkeä.

2. Vähentää stressiä

Olit sitten kuinka stressaantunut tahansa joko töissä tai arkielämässä, stressi suorastaan sulaa pois kun saat mahdollisuuden istua rauhassa ja lukea jotain jännittävää ja mielenkiintoista kirjaa. Kirjan lukeminen pitää kiinni hetkessä ja antaa mahdollisuuden vain olla ja nauttia.

3. Tieto on valttia

Yksi kirjojen suurimmista hyödyistä on tieto, jonka lukija niistä saa itselleen. Opit lisää aiheesta kuin aiheesta ja koskaan ei tiedä, milloin tiedosta on hyötyä. Kannattaa siis lukea paljon ja monipuolisesti erilaisia kirjoja aina tietokirjoista proosaan ja runoihin. Tieto on sinulle kuin casino bonus, jonka voit pamauttaa pöydälle silloin, kun sitä tarvitset – keskusteluissa, esseissä tai muualla.

4. Sanastosi laajenee

Lukeminen opettaa sanoja ja sanontoja, joita et ehkä muuten olisi oppinut. Esimerkiksi kirjan lukeminen vieraalla kielellä auttaa oppimaan kielen nopeammin ja painamaan mieleesi sanoja, joita et muuten olisi koskaan käyttänyt. Kun luet paljon, opit myös luonnollisesti oikean kieliopin, pisteiden ja pilkkujen paikat ja muut vastaavat seikat.
Turun kirjamessut, antikvariaatti

5. Lukeminen parantaa muistia

Kirjaa lukiessa joutuu muistamaan monia henkilöiden nimiä, tapahtumia, historiaa ja paikkoja. Tämä auttaa parantamaan muistia ja tekemään sekä lyhyt- että pitkäaikaismuistista sinnikkäämpiä. Muistin paraneminen on hyvä asia kaiken ikäisille ihmisille – kukapa ei haluaisi muistaa mahdollisimman monta asiaa?

6. Vahvat analyyttiset taidot

Oletko koskaan lukenut jännittävää kirjaa ja ratkaissut sen keskeisen arvoituksen ennen kuin pääsit kirjan loppuun? Tämä kertoo siitä, kuinka hyvät analyyttiset taitosi ovat. Analyyttisten taitojen vahvuus on hyödyllinen muutenkin kuin vain kirjaa lukiessasi. Se auttaa kertomaan, onko kirjan juoni hyvä ja kulkeeko se odotetulla tavalla. Kannattaa aina keskustella kirjoista muiden ihmisten kanssa, sillä se antaa uutta kuvakulmaa.

7. Parantaa keskittymiskykyä

Kiitos internetin, maailmamme on kiireinen. Monet tarkistavat viiden minuutin aikana työtilanteensa, puhelimensa, sähköpostinsa, sosiaalisen mediansa ja juttelevat vielä parille työkaverille. Keskittyminen tulee vaikeaksi ja stressitasot nousevat. Kirjan lukeminen pakottaa kuitenkin istumaan aloillaan, keskittymään yhteen asiaan ja olemaan hetkessä. Sinun ei tarvitse katsoa puhelintasi eikä sosiaalista mediaasi, vaan voit keskittyä nauttimaan tarinasta.

Yhteenveto

Kirjojen lukemisesta on hyötyä jokaiselle. Vaikka et etsisi tietoa kirjoista, kuten kouluaikana, voit hyötyä kirjojen lukemisesta monella muulla tavalla. Kirjojen lukeminen esimerkiksi parantaa muistia, kognitiivista ja analyyttistä toimintaa, ehkäisee muistisairauksia ja alentaa stressiä. Mukaansatempaava juoni on vain plussaa: mielekkäästä kirjasta nauttiminen on ehdottomasti yksi tärkeimmistä kirjojen lukemisen eduista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *