10 miljardia latausta myöhemmin, kaikkien aikojen iTunes-suosikit ovat uusia artisteja

Apple-yhtiö toi markkinoille mullistavan iPod-soittimensa vuonna 2003. Itse laite oli tapaus sinänsä, mutta todella suureen suosioon sen nosti iTunes-musiikkikauppa. Apple osasi tehdä laitteen, PC-ohjelmiston ja kauppapalvelun kokonaisuuden niin hienosti, että siitä on tullut maailman suurin ja määrävässä asemassa oleva digitaalisen musiikin jakelija.

Apple iTunes

iTunes juhlisti juuri 10. miljardin kappaleen latausta kaupasta. Georgian Woodstockista kotoisin oleva Johnny Cash-fani sai 10000 dollarin lahjakortin – mihinkäs muualle kuin iTunes-kauppaan (miten noin ison rahan saa ylipäätään käytettyä siellä?).

Samalla Apple julkaisi kaikkien aikojen eniten ostettujen kappaleiden Top 20 listan. Se on hieman yllättävää luettavaa. Kohtalaisen uudet artistit, kuten Lady GaGa, Black Eyed Peas ja Katy Perry hallitsevat listaa.

1. I Gotta Feeling Black Eyed Peas
2. Poker Face Lady GaGa
3. Boom Boom Pow Black Eyed Peas
4. I’m Yours Jason Mraz
5. Viva la Vida Coldplay
6. Just Dance Lady GaGa & Colby O’Donis
7. Low (feat. T-Pain) Flo Rida
8. Love Story Taylor Swift
9. Bleeding Love Leona Lewis
10. Tik Tok Ke$ha
11. Disturbia Rihanna
12. So What P!nk
13. I Kissed a Girl Katy Perry
14. Single Ladies Beyoncé
15. Hot N Cold Katy Perry
16. Stronger Kanye West
17. Live Your Life T.I.
18. Hey There Delilah Plain White T’s
19. Right Round Flo Rida
20. Party In the U.S.A. Miley Cyrus

Olisin odottanut kestosuosikkien, kuten Michael Jacksonin, Madonnan, ja Bruce Springsteenin olevan listalla korkealla. Useammat sukupolvet kuuntelevat heitä ja elossa olevat esiintyjät vetävät edelleen stadionit täyteen katsojia. Beatles-musiikkia ei ole koskaan lisensoitu digitaalisessa muodossa, joten emme tiedä olisiko se yltänyt listalle.

Onko siis niin, että vanhempien artistien musiikki on ostettu CD:llä ja digitoitu itse MP3-muotoon, jolloin sitä ei iTunesista tarvitse ostaa? Uusien artistien musiikkia sen sijaan ei enää osteta CD:llä lainkaan, vaan ladataan ainoastaan iTunesista?

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *