Pitäisikö lukulaitteen käyttö laskea ruutuajaksi?

Monissa perheissä lasten (myös vanhempien) ruutuaikaa pyritään rajoittamaan, jotta he tekisivät jotain muutakin kuin seuraisivat mitä kirkkaalla puhelimen, tabletin tai television näytöllä tapahtuu. Entäs jos heillä on käytössään e-kirjojen lukulaite? Lasketaanko sen käyttö ruutuajaksi vai ei? Lukulaitehan ei normaalisti säteile valoa lainkaan, jollei valoa tarkoituksella laita päälle.
kobo aura h2o e-kirjojen lukulaite
Jokainen on varmaan nähnyt uutisia tutkimuksista, joissa kauhistellaan tietokoneiden, tabletien ja puhelinten näyttöjen tuijottamisen vaaroista silmille. Värinäytöt perustuvat LCD- tai LED- teknologiaan, joilla saadaan kirkkaat värit ja tarkka kuva kun näyttöä virkistetään tiuhaan. Yhtä paljon sosiaalisessa mediassa kiertää uutisia tutkimuksista, joissa näyttöjä ei havaita harmillisiksi silmille. Kumpi on totta?

Optikot suosittelevat taukoja

Pohjois-Amerikan optikot ovat päätyneet suositukseen, jossa kehotetaan ruudun tuijottajia pitämään taukoja. Tärkeintä on antaa silmien levätä riittävän usein. Heidän mukaansa sillä ei ole merkitystä mitä välinettä lukemiseen käyttää – paperikirjaa vai sähköistä kirjaa lukulaitteella tai tabletilla – vaan tärkeää on pitää taukoja 20 minuutin välein.

Toinen mielessä pidettävä asia optikkojen mukaan on valaistus. Jos paperilta lukee liian vähäisessä valossa, silmät rasittuvat, kuten ne rasittuvat jos näyttö on liian kirkas.
bebook e-kirjojen lukulaite ja kirjoja auringossa

Monta mielipidettä parhaiten lukemiseen ja oppimiseen soveltuvasta välineestä

Yksi pitää painetuista kirjoista ja toinen e-kirjoista. Kun kysytään mikä väline on paras lukemiseen ja oppimiseen, vastaukset ja tulokset vaihtelevat.

Tutkimusraportti LCD vs. E-ink: An Analysis of the Reading Behavior vetää johtopäätöksen, että lukunopeudessa ja lukutavoissa ei ole merkittäviä eroja paperin,lukulaitteen ja tabletin välillä. Kun koehenkilöille annettiin aikaa tutustua laitteisiin, erot välineiden kesken jäivät hyvin pieniksi.

”Kuten tiedämme aikaisemmista tutkimuksista E ink -lukulaitteelta lukeminen on hyvin samankaltainen prosessi kuin perinteisen paperikirjan lukeminen (Siegenthaler et al., 2011). Koska tämän tutkimuksen tulokset osoittavat, että tablet-laitteelta lukeminen ei ole huonompaa kuin E ink –lukulaitteelta lukeminen, voimme päätellä, että tabletilta lukeminen keinovalossa ei ole huonompaa kuin perinteisen kirjan lukeminen.”
sininen taivas ja pilviä

Silmälaseihin sinisen valon suodatin

Värinäyttöjen sinisen valon on epäilty olevan erityisen haitallista silmille, yöunelle ja aiheuttavan vakavia sairauksia. Toiset tutkimukset osoittavat sinisen valon parantavan korkeasta verenpaineesta kärsiviä ihmisiä ja ehkäisevän muita sairauksia.

Tasapainoista lähestymistapaa hakevat tiedemiehet ovat kuitenkin sitä mieltä, että sinistä valoa on aina ollut, ja olemme aina olleet sen vaikutuksen alaisia. Katso esimerkiksi sinistä taivasta. Luonnollinen unirytmi ja ennen muuta riittävät yöunet ovat tärkeämpiä asioita kuin huolestuminen sinisestä valosta.

Minulle tarjottiin viime optikkokäynnillä sinisen valon suodattimella varustettuja linssejä uusiin silmälaseihin. Tutut pelotteluun perustuvat myyntiargumentit eivät kuitenkaan tehonneet.

Lukulaite ei välttämättä ole ruutuaikaa

Silloin kun lukulaitetta käytetään lukemiseen, sitä ei siis tarvitse laskea ruutuajaksi. Silmiä on silti hyvä lepuuttaa taukoja pitämällä. Valaistus on toinen tärkeä tekijä – ei liian vähän valoa, mutta ei myöskään liikaa.

Jos ruutuajan rajoituksella haetaan myös sosiaalisen median, kuten Instagramin, Whatsappin tai YouTuben käyttömäärän järkeistämistä, tähänkin lukulaitteet yleensä sopivat hyvin. Useimmissa lukulaitteissa ei ole sosiaalisen median sovelluksia eikä niihin ole niitä mahdollista ladata. Ainoastaan uusimmat, edistyneet lukulaitteet toimivat Android-ohjelmistolla, jolloin appseja voi ladata Google Play Storesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *