Onko kirjasto edelleen kirjasto, vaikka kirjat on viety varastoon talteen?

Kirjastoilla on paljon pohdittavaa tulevaisuuden suhteen. Monissa Euroopan, Aasian ja Lähi-idän maissa rakennetaan edelleen valtavia kirjastomonumentteja, modernin arkkitehtuurin ihmeitä painettuja kirjoja varten. Yhdysvalloissa muutama kirjasto, kuten Georgia Tech ja Bexar County ovat valinneet kokonaan toisen strategian. Ne keskittyvät e-kirjoihin ja muuhun digitaaliseen mediaan. Kurkistetaan miten Georgia Tech -yliopiston kirjasto on muuntunut uudenlaiseksi paikaksi.

Atlantan kaupunkiin Georgia Tech –yliopiston kampukselle valmstui Crosland Tower –kirjasto vuonna 1968. Se on suuri, kahdeksankerroksinen rakennus, jonka erikoisuus oli etelänpuoleinen seinä. Se oli yhtä muuria ilman ikkuna-aukkoja, sillä kirjoja haluttiin suojella liialta auringon valolta.

Muutama vuosi sitten kirjaston johto heräsi todellisuuteen, jossa kirjat, tutkimusraportit sekä muu opiskelijoiden ja henkilökunnan tarvitsema media oli nopeasti siirtymässä digiaikaan. Nimenomaan digitaalisia aineistoja myös haluttiin lainata. Vuonna 2016 kirjasto suljettiin koko kiinteistön remontin vuoksi.

Lähtökohta remontille oli, että 95% kirjaston kirjoista (noin miljoona nidettä) siirretään varastoon kampusalueen ulkopuolelle. Vapautuva tila suunnitellaan opiskelijoiden tiloiksi, multimediaa varten ja yhteistyötiloiksi. Eteläseinä avattiin suurille ikkunoille, joiden ääreen tuotiin sohvia, pöytiä ja tuoleja.

Paperikirjoja voi kirjastosta edelleen lainata ja lukea. Täytyy vain malttaa odottaa hetki, sillä lainauspyyntö lähtee kirjastosta varastolle, jossa kirja haetaan varastohyllyjen kätköistä esille ja toimitetaan kirjastoon.

Viihtyisien tilojen rakentaminen opiskelijoille ja henkilökunnalle lukemista, opiskelua ja yhteisiä projekteja varten oli yksi syy suurelle uudistukselle, toinen tärkeä syy oli digitaalinen media.
kaavio kirjaston muutoksesta, Georgia Tech Library.Georgia Tech Library.

Georgia Tech –yliopiston kirjasto omisti 909 730 painettua kirjaa vuonna 2017.
Samana vuonna kirjastolla oli myös 1.01 miljoonan e-kirjan ja sähköisen julkaisun kokoelma.
Vuonna 2017 kirjastosta lainattiin 4,12 miljoonaa e-kirjaa ja sähköistä artikkelia.
21 892 painettua kirjaa lainattiin kirjastosta samana vuonna.

Georgia Tech –yliopiston kirjasto on nähnyt tulevaisuuden, ja se on digitaalinen. Näin on päätellyt instituutio, joka alun perin luotiin organisoimaan painotuotteiden valikoimaa ja tarjontaa tiedon haluisille ihmisille.

Onko se edelleen kirjasto?

Kyllä, Georgia Tech –kirjasto on kirjasto. Se on uudenlainen tila ja palvelukokonaisuus, joka toivottaa ihmiset luoksensa oppimaan.

Business Insider raportoi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *