Sanoja ilman sellua – kanadalaisen isoäidin ideoima e-kirjojen lukuviikko menossa

E-kirjat ovat olleet tulossa jo jonkin aikaa, mutta suuri lukeva yleisö ei välttämättä ole vielä sinut niiden kanssa. Turun kaupunginkirjasto lainaa sekä lukulaitteita että e-kirjoja ja pääkaupunkiseudun Helmet-palvelusta voi lainata e-kirjoja tietokoneella luettavaksi. Silti, vanhojen tottumusten muutos vie aikaa.

Pohjois-Amerikassa, jossa e-kirjat ja niiden lukulaitteet ovat jo kaupoissakin saatavilla, vietetään tällä viikolla (7-13. maaliskuuta) e-kirjojen lukuviikkoa. Lukuviikon ideoija ja moottori on Kanadan Winnipegista kotoisin oleva Rita Toews. Hän on 61-vuotias isoäiti, joka näkee tulevaisuuden olevan sanoja ilman sellua (The words without the pulp).

Rita Toews kertoi Huffington Postille e-kirjojen lukuviikon yhdistävän kirjakauppiaat, kustantajat, kirjailijat, laitevalmistajat ja lukijat. Hän on saanut kustantajat ja kirjailijat osallistumaan markkinointiin siten, että he jakavat viikon aikana ilmaisia e-kirjoja.

E-kirjojen lukuviikolla on oma web-sivusto, jossa kerrotaan ensimmäisen e-kirjan syntytarina. Vuonna 1970 Michael Hart sai 100000 dollarin edestä tietokoneaikaa Xerox Sigma V-keskustietokoneelle. Sen sijaan että olisi murskannut numeroita, Hart päätti kokeilla miten tietokone soveltuisi kirjan sisällön tallentamiseen ja lukemiseen. Hän tallensi koneelle USA:n itsenäisyysjulistuksen. Project Gutenberg syntyi myöhemmin hänen aloittamastaan työstä.

E-kirjoen lukuviikon tarjousten ja ilmaiseksi ladattavien – pääosin englanninkielisten – teosten jäljille pääsee täältä.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *