Tätä Applen tabletin uusi iPadOS-ohjelmisto tarkoittaa kirjoittajille ja e-kirjojen lukijoille

Apple iPad tablet ja iPadOS näppäimistöPienen näppäimistön voi siirtää ruudulla mihin vain.

Apple on hyödyntänyt samaa iOS-nimellä kulkevaa käyttöjärjestelmäohjelmistoa sekä iPhone-puhelimissa että iPad-tableteissa. Nyt raja on kuitenkin tullut vastaan, sillä Apple on päättänyt suunnata tabletin käyttöjärjestelmän kehitystä entistä enemmän tietokoneen ominaisuuksia kohti. Tabletien kehitys lähtee nykyisestä Applen mobiiliohjelmistosta, mutta haarautuu omaksi ohjelmistokseen, jonka vuoksi se on myös saanut oman nimen: iPadOS.

iPad-tabletit ovat olleet e-kirjojen lukijoiden suosiossa alusta alkaen, sillä laitteen mukana tuleva Books-lukusovellus (aiemmin iBooks) on erinomainen ja tabletin näyttö korkealaatuinen. Monet kirjailijat puolestaan ovat kiinnostuneet iPad Pro –tableteista niiden kynällä kirjoitusmahdollisuuden ja näppäimistön vuoksi. Hinta niille tosin on applemaisen korkea, mutta pienehkön ja kevyen tabletin mukana kuljettaminen on huomattavasti vaivattomampaa kuin kannettavan tietokoneen.

Kaikkia iPadin käyttäjiä hyödyttävät ominaisuudet iPadOS-ohjelmistossa

USB. iPadOS osaa hakea ja tallentaa tiedostoja tabletin USB-porttiin liitetylle laitteelle. Esimerkiksi USB-tikulle tai muistikortille voi nopeasti tehdä varmuuskopion tai tuoda videoita editoitavaksi. Myös suurikapasiteettisen kiintolevyn voi kytkeä USB-porttiin.

Apple on kehittänyt oman kirjautumisjärjestelmänsä nimeltään Apple ID, joka tekee sunnilleen samaa kuin esimerkiksi Facebook tai Googlen käyttäjätunnuksilla kirjautuminen muihin palveluihin. On sitten toinen juttu, tuleeko Apple ID:stä yhtä yleinen kirjautumisvaihtoehto kuin jo olemassa olevista.

Yksityisyyden suojaa on tiukennettu. Esimerkiksi mikäli jokin sovellus taustalla yrittää paikallistaa laitteen sijaintia, iPadOS ilmoittaa siitä käyttäjälle, joka voi joko sallia tai kieltää sen.

Valokuvia ja videoita voi editoida tabletissa varsin monipuolisesti ennen niiden jakamista.

Ääniohjaus. iPadOS-laitetta voi ohjata koskettamisen sijaan puheella, mutta toistaiseksi vain englanniksi. Apple lupaa kaiken äänen tunnistamiseen tarvittavan teknologian olevan tabletissa itsessään, eikä puhetta lähetetä mihinkään prosessoitavaksi ja mahdollisesti kuunneltavaksi.

Apple iPad tabletti, iPados dark modeDark mode.

E-kirjojen lukemista helpottavat uudet ominaisuudet

Kirjasimet. iPadOS sallii uusien fonttien asentamisen yksittäisiin sovelluksiin. Esimerkiksi Books-lukuohjelmaan voi asentaa mieluisia kirjasintyyppejä suoraan App Storesta.

Tumma tausta (dark mode). Joissakin valaistusolosuhteissa tabletin näytön värien kääntäminen tummasävyisiksi siten, että teksti näkyy vaaleana tummalla taustalla helpottaa lukemista. Tätä varten iPadOS sisältää oman komennon millä värien vaihto hoituu helposti.

iPadOS:n mukana tuleva Books-lukuohjelma sisältää toiminnon, jolla voi asettaa itselleen päivittäisen lukuaikatavoitteen. E-kirjaa lukiessa tai äänikirjaa kuunnellessa minuutteja kertyy laskuriin, joka seuraa tavoitteen täyttymistä.

Kirjoittajia palvelevat iPadOS-ominaisuudet

Tekstinkäsittely. Leikkaa, liimaa –toiminnot ja tekstin siirtely on mahdollista sormin opettelemalla muutama kahdella ja kolmella sormella tehtävä liike. Näiden lisäksi iPadOS tottelee kaksois-, kolmois- ja peräti neljän näpäytyksen komentoja.

Näytöllä naputeltava näppäimistö on saanut vaihtoehtoisen ilmenemismuodon: sen voi pienentää ja siirtää mihin kohtaan tahansa näytöllä. Helpottaa muistiinpanojen tekemistä ja työskentelyä usean ikkunan kanssa.

Monen sovelluksen samanaikainen käyttö. Näytöllä voi pitää näkyvillä useaa sovellusta, joista jokainen hoitaa omaa tehtäväänsä. Esimerkiksi tekstiä ja kuvia voi sormin tai kynällä siirtää sovelluksesta toiseen. Lisäksi erityisiä pieniä liukuvia ikkunoita voi pitää valmiina näytön reunassa jos sovelluksia tarvitsee usein.

Pilvipalvelut. iPadOS sisältää Safari-verkkoselaimen, jossa on tietokoneella käytettävän selaimen ominaisuudet. Tämä tarkoittaa myös sitä, että pilvipalvelut kuten Google Docs toimivat kunnolla myös tabletissa.
tiedostonhallinta ipados-ohjelmistossa iPad-tabletissaTiedostonhallinnan avulla voi navigoida kansioissa ja tutkia USB-porttiin liitettyjen tallennuslaitteiden sisältöä.
Tiedostonkäsittely. Aiemmin iPad-tableteissa ei ollut erillistä tiedostonhallintaa lainkaan, vaan kaikki asiakirjat, kuvat ja musiikki haettiin oikea sovellus käynnistämällä. Uusi tiedostonhallintasovellus avaa näkymän kansioihin, asiakirjoihin ja mediatiedostoihin vastaavanlaisesti mihin tietokoneissa on totuttu. Tiedostoja voi siirrellä kotitietokoneelle (myös Windows) langattomasti kunhan kotiverkko on aktivoitu ja sallii yhteydet (SMB-protokolla).

Hiiri. Apple ei ole vahvistanut tietoa, että iPadOS-laitteeseen voisi liittää hiiren ja ohjata sitä hiirellä, mutta näin Applea tiiviisti seuraavat asiantuntijat uskovat.

Paljon muutakin uutta iPadOS tuo mukanaan. Kaikki yksityiskohdat löytyvät Applen laatimasta pitkästä ominaisuuslistasta.

Näihin iPad-tableteihin voi uuden iPadOS-ohjelmiston asentaa

iPadOS-ohjelmisto on saatavilla syksyllä 2019 ilmaisena päivityksenä seuraaviin tableteihin:

12.9 tuuman iPad Pro
11 tuuman iPad Pro
10.5 tuuman iPad Pro
9.7 tuuman iPad Pro
iPad (6th generation)
iPad (5th generation)
iPad mini (5th generation)
iPad mini 4
iPad Air (3rd generation)
iPad Air 2

Kuvat: Apple.

Claudio Juliano on onnistunut asentamaan iPadOS beta 1 -ohjelmiston iPad Pro -tabletiinsa. Hän esittelee uusia ominaisuuksia, kuten osoitinta, kuvien editointia, siirreltävää näppäimistöä, ikkunointia, ja paljon muuta YouTube videollaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *