Kokeile kirjoittamisen äänekästä historiaa kirjoituskonesimulaattorilla

overtype verkkosivu simuloi kirjoituskonetta

Aikana ennen tietokoneita ja tekstinkäsittelyohjelmia kirjoittaminen koneella oli äänekästä puuhaa. Kirjainnäppäimiä ole napautettava kunnolla, että metallinen kirjasin lävähti värinauhan mukana paperille. Epäilen kuitenkin, että eniten ääntä lähti kirjoittajasta, joka huomasi sössineensä viimeisen rivin sivulla, ja protestoi sivun uudelleenkirjoittamista. Historiallista kirjoittamisen teknologiaa voi nyt kokeilla jokainen utelias, vaikka ei mekaanista kirjoitukonetta omistaisikaan.

OverType on mainio verkkosivu missä voi kirjoittaa kuten aikoinaan kirjoituskoneella naputeltiin. Suunnistat vain edellä mainitun linkin osoittamalle sivulle. Kosketusnäytöllä simulaattori ei toimi, vaan ihan oikealla näppäimistöllä kirjoituskoneen korviketta voi kokeilla.

Kirjoituskonesimulaattorin käyttökokemus on erinomainen. Mekaanisen kirjoituskoneen äänet ovat varsin autenttisia. Jopa rivinvaihdon kilahdus on äänivalikoimassa. Näytön yläosassa olevia säätömahdollisuuksia on hyvä kokeilla myös. Fonteista Courier tai Gnutypewriter ovat lähimpänä vanhaa kirjoitukonetta.

Brokenness-säätö on oma suosikkini. Liukusäätimellä voi asettaa miten hyvin kirjoituskoneen tela ja kirjasimet yhteistyössä pysyvät suoralla rivillä. Mikään mekaaninen kirjoituskone ei millintarkasti viivasuoralla rivillä pysy, vaan varsinkin normaali peruskirjoituskone haki jokaiselle kirjasimen lyönnille hieman suoralta riviltä poikkeavan paikan.

kirjoituskoneen ongelmia, kirjaimet takertuvat

Yhtä tärkeää ominaisuutta OverType-simulaattorissa jäin kaipaamaan: kirjasinten jumittamista. Jos mekaanisella kirjoituskoneella lyö vierekkäisiä kirjaimia samaan aikaan, kirjasinten varret takertuvat toisiinsa, eivätkä koskaan yllä paperille asti. Varret on sormivoimin erotettava toisistaan.

Kuinka moni kirja ja artikkeli olisi jäänyt viimeisen 40 vuoden aikana kirjoittamatta mikäli mekaaninen kirjoituskone edelleen olisi ensisijainen kirjoittajan työväline?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *