Kirjakaupat maailmalla raportoivat e-kirjojen myynnin ripeästä kasvusta liikkumisrajoitusten aikaan

publishdrive: suurin kasvu per kirjakauppa kevät 2020
Kirjakauppojen ja tilauspalvelujen kasvuprosentteja keväällä 2020. Scribd, Bookmate ja 24symbols ovat tilauspalveluita. Lähde: Publishdrive.

Vuosi 2020 tullaan muistamaan pandemian vuotena, mutta se saatetaan myös muistaa vuotena, jolloin joissakin maissa e-kirjoista tuli valtavirran tuotteita. Aivan kuten Netflix ja muut verkon elokuvapalvelut, sähköiset kirjat ja muu digitaalinen media on kätevin, ja mahdollisesti myös ainoa, tapa löytää ajanvietettä kun on pysyttävä kotona.

PublishDrive on e-kirjojen jakeluun erikoistunut yhtiö (ei tietääkseni toimi Suomessa), joten siellä nähdään kauppojen todellisia myyntilukuja yhtiön jakelemien kirjojen osalta. Yhtiö on kerännyt alkuvuoden 2020 myynnistä tilastoja, joista näkee mielenkiintoisia trendejä.

Kuukausimaksulliset e-kirjojen tilauspalvelut ovat olleet kevään 2020 suuria voittajia. Niissä myynti on kasvanut reippaasti, mutta antaa ajan kulua ennen kuin kruunataan niitä uusiksi kuninkaiksi. Monet tilauspalvelut kalastavat uusi asiakkaita tarjoamalla ensimmäisen kuukauden ilmaiseksi. Koska tilauspalvelun voi lopettaa milloin vain, niin jää nähtäväksi miten kestävä niiden kasvu on.

eniten kasvaneet genret keväällä 2020. lähde publishdrive.
Eniten kasvaneet genret talous, itsensä kehittäminen ja kaunokirjallisuus. Lähde: Publishdrive.

Tietokirjallisuus, erityisesti talous, liiketoiminta ja itsensä kehittämisen teokset, kuten myös kaunokirjallisuus saivat suurimmat kasvuluvut genrejä vertailtaessa.

Publishdriven keräämät tilastot osoittavat maailmanlaajuisen e-kirjojen myynnin kasvaneen 20% maaliskuussa edelliseen kuukauteen verrattuna, ja 23% huhtikuussa 2020. Tätä voi pitää erittäin suurena kasvulukuna.

Joissakin vahvan kirjakulttuurin maissa e-kirjat näyttävät nyt löytäneen myös suuren yleisön. Esimerkiksi Ranskassa digitaalisten kirjojen myynti kasvoi 40% huhtikuussa 2020 edelliseen kuukauteen verrattuna. Myynnin kasvu oli lähes yhtä rivakkaa Unkarissa, Romaniassa ja Espanjassa.

eniten myyntiä kasvattaneet maat. publishdrive.
Maat, joissa e-kirjojen myynti kasvoi eniten keväällä 2020. Lähde Publishdrive.

Englanninkielisissä maissa e-kirjoilla on jo ollut vahva asema, mutta siitä huolimatta Australiassa, Kanadassa ja Britanniassa myynnin kasvu oli 20-30% tasoa keväällä.

Jakeluyhtiö PublishDrive on välikäsi omakustanteita julkaisevien kirjailijoiden, pienten ja keskisuurten kustantajien ja kirjakauppojen välissä. Pienkustantaja toimittaa kirjansa PublishDrivelle, joka toimittaa sen haluttuihin kauppoihin myyntiin. Kirjakauppojen myynnin raportointi ja rojaltitulot liikkuvat sitten vastakkaiseen suuntaan, jolloin PublishDrive saa kerättyä tilastotietoa.

Yhtiö on yksi monista muista vastaavista toimijoista, eikä se mitenkään voi kattaa kaikkia maailman markkinoita ja kielialueita, mutta suuntaa markkinoiden kehityksestä tästä voi katsoa.

Ruotsista tuli juuri tieto, että ruotsalaisten kirjakauppojen voimakas kasvu keväällä 2020 kääntyi jyrkkään laskuun toukokuun puolessa välissä. Myynnin lasku koski kaiken muun tyyppisiä kirjakauppoja paitsi kuukausimaksullisia tilauspalveluita, joiden tilastoja ei ollut saatavilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *