Yhdysvalloissa suurin äänikirjojen kauppa Audible käyttää kirjailijoiden rojalteja asiakaspalveluun

audible äänikirjakaupan valikoimaa

Audible on Yhdysvaltojen suurin äänikirjakauppa, sillä arvioiden mukaan noin puolet koko maan äänikirjoista myydään sen kautta. Sen myötä Audible kenties on maailman suurin äänikirjojen verkkokauppa, mutta menestyksen polulta on paljastunut erikoisia toimintatapoja. Yksi niistä on rojaltien pimittäminen kirjailijoilta asiakastyytyväisyyden vuoksi.

Audible on digitaalisten äänikirjojen pioneeriyrityksiä, jonka verkkojätti Amazon osti 12 vuotta sitten. Äänikirjat pääsivät luonnollisesti parhaille paikoille Amazonin kauppaan, ja tie menestykseen oli auki.

Amazon on sallinnut asiakkaiden palauttaa ostettuja e-kirjoja rahat takaisin -periaatteella. Oman kokemukseni mukaan tätä asiakasystävällistä toimintoa varsinkin Yhdysvalloissa hyödynnetään jonkin verran, mutta ei niin laajasti, että kirjailijoiden rojaltit olisivat syöksykierteessä.

Audible salli myös saman henkisen äänikirjojen palautuksen kuin Amazon siihen asti kunnes Audible päätti pistää paremmaksi. Easy Exchange -ohjelma (helppo vaihto) sallii äänikirjan ostajan vaihtaa yhden vuoden aikana ostopäivästä kirjan toiseen äänikirjaan. Omakustannekirjailijoille tietoa ja neuvoja tarjoava Alliance of Independent Authors kertoo erään Audiblen asiakkaan vaihtaneen kirjaa 50 kertaa. Hän siis sai yhden kirjan hinnalla 50 kirjaa.

Koska kustantaja, kirjailija ja mahdolliset muut oikeuksien omistajat taatusti haluavat Audiblen kanssa tehdyn sopimuksen mukaisen korvauksen myös niistä 50 vaihdetusta kirjasta, niin kuka korvaukset oikeuksien omistajille maksaa?

Audiblen Easy Exchange -ohjelmassa asiakkaan ilmaiseksi vaihtamat kirjat maksaa kirjailija rojalteistaan. Näin se toimii. Audible raportoi kirjailijalle ainaoastaan nettorojaltit. Kauppa ei kerro myytyjen kirjojen todellista lukumäärää, eikä vaihdettujen kirjojen määrää. Vaihdettujen kirjojen rojalti vähennetään kirjailijan tulosta, ja raportti näyttää ainoastaan tämän nettotulon.

Alliance of Independent Authors kertoo kirjailijasta, jolta vähennettin rojaltilityksessä 100 vaihdetun kirjan rojalti, jolloin hän jäi velkaa Audiblelle.

Skandaali oli syntynyt, ja se sai asianmukaisen nimen #audiblegate.

Yli 12 000 kirjailijaa Yhdysvalloissa ja Britanniassa nousi kapinaan Audiblen menettelyä vastaan. Yhtiö muuttikin kirjojen vaihtoajan vuodesta viikkoon, mutta muut ehdot ovat ennallaan. Tähän ei kuitenkaan olla tyytyväisiä, vaan Easy Exchange -ohjelmaa moni pitää sopimuksen vastaisena.

Miksi tähän ei herätty aiemmin? Audiblen niukka raportointi meni nähtävästi täydestä niin kauan kunnes kirjailijat alkoivat saada miinusmerkkisiä tuloraportteja.

Ylipäätään tämän luonteisten digitaalisten tuotteiden palautusoikeus on hieman kyseenalainen asia. Jos maksan elokuvasta, voinko sen nähtyäni vaatia rahani takaisin? Jos maksan lataamastani musiikki-CD:stä, voinko sen kuunneltuani ja kopioituani vaatia rahani takaisin?

Tietääkseni Amazon on ainoa kauppa missä e-kirjojen palautus on mahdollista. Jostain kumman syystä siellä harvat palautukset (oman kokemuksen mukaan) näyttävät kohdistuvan erityisesti yliopistoissa ja teknisissä kouluissa tarvittaviin kirjoihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *