Maailman kalleimmat kirjat ovat sen verran hinnakkaita, että ostajat ovat Bill Gatesin varallisuustasoa

sijoitus arvokirjan kirjan aukeama

Vanhoja kirjoja keräilevät harrastajat ja myös niihin sijoittavat ihmiset ovat valmiita maksamaan melkoisia summia harvinaisuuksista. Kirjojen arvon muodostus on erilainen kuin esimerkiksi taiteen maailmassa, sillä myös painetuista kirjoista maksetaan miljoonia. Tässä kymmenen maailman kalleinta kirjaa vuonna 2020.

1. Book of Mormon – 35 miljoonaa dollaria
Mormonikirkon perustaja Joseph Smith julkaisi kirjan vuonna 1830. Kirjan käsikirjoitus on arvotettu 35 miljoonan arvoiseksi. Se on käännetty suomeksi nimellä Mormonin kirja.

2. Zeng Gongin kirje ystävälle – 31.73 miljoonaa dollaria
Vain 124 sanan pituinen kirje 1000-luvulta kiinnosti kiinalaista elokuvamogulia Wang Zhongjunia vuonna 2016 niin paljon, että hän päätti sijoittaa siihen sopivan summan.

3. Leonardo da Vincin Codex Leicester – 30.8 miljoonaa dollaria
Bill Gates sijoitti miljoonia da Vincin muistiinpanoihin jo vuonna 1994. Gates ei piilottele teosta kirjahyllyssään, vaan se kiertää museoissa. Lisäksi digitaalinen Codescope versio on selattavissa samoissa paikoissa missä kirja on esillä.

4. Magna Carta – 21.32 miljoonaa dollaria
Alkuperäisestä Magna Carta -teoksesta uskotaan olevan 17 kopiota, joista yksi löysi ostajan vuonna 2007. Tämä kappale tehtiin vuonna 1297.

5. Sherborne Missal – 21.21 miljoonaa dollaria
Sherborne Missal on näyttävä kirja, jota pidetään 1400-luvun Englannin taiteen mestariteoksena. Vuonna 2001 Northumberlanin Herttua oli myymässä kirjaa kenelle tahansa joka tarjoaisi parhaan hinnan, mutta Britannian hallitus sai riittävän potin kasaan kirjan ostamiseksi.

6. Tang-dynastian uusi kirja – 17.25 miljoonaa dollaria
Tang-dynastian historiaa käsittelevä kirja on arvotettu Kiinan markkinoilla 17 miljoonaan.

7. St Cuthbert Gospel – 14.34 miljoonaa dollaria
St Cuthbert Gospel on vanhin eheänä pysynyt kirja Euroopassa. Kirja haudattiin 600-luvulla St. Cuthbertin mukana. British Library omistaa kirjan ja esittelee sen sivuja blogissa.

8. Bay Psalm Book – 14.2 miljoonaa dollaria
Kirja on kallein painettu kirja tällä hetkellä. Se on myös vanhin Yhdysvalloissa painettu kirja, vuodelta 1640.

9. Rothschild Prayerbook – 13.6 miljoonaa dollaria
Rukouskirja 1500-luvulta on saanut nimensä ei tekijän, vaan pitkäaikaisen omistajansa Rothschildin mukaan. Vuonna 2014 kirjan osti australialainen liikemies.

10. Shahnameh – 12.15 miljoonaa dollaria
Persian Kuningaskuntaa käsittelevä Kuninkaiden Kirja Shahnameh sai kuvitetun version 1500-luvulla Shah Tahmaspin ansiosta. Tämä versio on kymmenenneksi kallein kirja tällä hetkellä.

Muutama poiminta kymmenen kalleimman kirjan jälkeen:

16.William Shakespeare’s Comedies, Histories & Tragedies – 9.97 miljoonaa dollaria
Nimellä First Folio kulkeva Shakespearen kootut teokset 1623 on painettu kirja, mutta niitä uskotaan olevan vain kuusi kappaletta.

20. The Olympic Manifesto – 8.8 miljoonaa dollaria
Pierre de Coubertin kirjoitti Olympialaisten julistuksen vuonna 1892. Arvokkaana pidetty alkuperäinen teos vaihtoi omistajaa vuonna 2019. Uusi venäläinen omistaja lahjoitti sen Lausannen Olympiamuseoon.

Kuvilla täydennetyn 20 kalleimman kirjan toimitettu englanninkielinen luettelo löytyy täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *