NFT ja Ethereum digitaalisen taiteen keskiössä

kaksi näyttöä: toinen näyttää taiteellista valokuvaa, toinen koodia. kuva fotis fotopoulos

NFT ja digitaalisten teosten autentikointi ovat olleet otsikoissa vuoden 2021 aikana. Mistä oikein on kysymys? Onko vihdoin keksitty tapa estää digitaalisten elokuvien, kirjojen ja musiikin laiton kopiointi verkossa? Ei aivan, sillä NFT (englanniksi Non-Fungible Token) teknologian keskiössä ovat tietokone-ohjelmistolla toteutetut lohkoketjut, joihin luodaan ainutkertaisia ja muuttumattomia varmenteita taideteosten aitoudesta. Taide- ja media-alalla NFT mahdollistaa esimerkiksi digitaalisten alkuperäisteosten oston ja myynnin. Jotta NFT:stä saa käsityksen, on välttämätöntä paneutua lohkoketjuihin ja kryptovaluuttojen ekosysteemeihin.

Lohkoketjut

Lohkoketjuja on ylistetty yhdeksi ihmiskunnan suurimmaksi teknologiseksi mullistukseksi sitten internetin. Lohkoketjut (englanniksi blockchain) ovat ketjumuotoon lohkoina talletettua dataa. Siihen voi tallentaa mitä tahansa digitaalista tietoa tai myös taidetta. Lohkoketjun turvallisuus ja siihen talletetun datan autenttisuus taataan hajauttamisella eli levittämällä lohkoketjuun tallennettua informaatiota monelle palvelimille. Lohkoketjuja pyörittävät jopa kymmenettuhannet palvelimet ympäri maailmaa. Lohkoketjussa olevaa dataa ei voi muokata jälkikäteen, mutta dataa voi lisätä. Tämän vuoksi kaikki lohkoketjuun kohdistetut lisäykset ja muutokset ovat jäljitettävissä.

NFT

NFT (Non-Fungible Token) on jo käytössä muun muassa taiteen, urheilun, peliteollisuuden ja rahoituksen parissa. Esimerkiksi kirjat ovat potentiaalinen kohde NFT-varmenteiden käyttöön. E-kirjat ovat jo ottaneet paikkansa perinteisten kirjojen rinnalla, joten on mahdollista joidenkin teosten jatkossa hyödyntävän NFT-teknologiaa. Sen keskeinen ajatus on tehdä digitaalisesta teoksesta ainutkertainen, eli vain yksi NFT:llä varmennettu teoskappale on se aito ja alkuperäinen. NFT:llä itsellään ei ole arvoa vaan se saa arvonsa siitä hyödykkeestä, jota se edustaa. Esimerkiksi yksi Bitcoin on yhtä arvokas kenen tahansa lompakossa, mutta NFT:t eivät ole samalla tavalla vaihtokelpoisia. NFT:t talletetaan Ethereum-lohkoketjuun, mutta niitä myydään useilla alustoilla.

Ethereum

Ethereum lohkoketju, jota käyttämällä kuka tahansa voi luoda hajautettuja sovelluksia, sopimuksia tai kryptovaluuttoja. Siinä missä Bitcoin on digitaalinen vaihdannan väline, Ethereumilla tarkoitetaan koko Ethereumin ekosysteemiä. Ethereum on tällä hetkellä suurin ja merkittävin kryptovaluuttojen ekosysteemi. Alkuperäinen Ethereum-projekti sai alkunsa vuonna 2013, mutta se hakkeroitiin vuonna 2016. Tämän seurauksena Ethereum irtautui omaksi projektikseen, jonka jälkeen alkuperäinen osio jatkoi toimintaa nimellä Ethereum Classic. Tänä päivänä Ethereum Classic -alustalla käydään digitaalista valuuttakauppaa, ja sillä on oma kryptovaluutta nimeltä Ether. Ethereumin lohkoketjussa olevien sovellusten määrä ja laatu sekä lohkoketjussa tehtävien tapahtumien määrä vaikuttavat koko ekosysteemin arvoon.

NFT taiteessa ja kirjallisuudessa

NFT:t ovat kokeneet räjähdysmäisen suosion taiteen parissa, sillä oikein tehtynä ne toimivat aitoustodistuksina. Lohkoketjuteknologia mahdollistaa teoksen alkuperän ja omistamisen varmentamisen. Jos taideteoksesta luodaan NFT-varmenne, teoksen ostaja voi esittää sitä virtuaalisesti usealla eri alustalla. Teoksen kaikki tiedot, kuten taiteilijan nimi, työn luomispäivä ja sen arvon muutokset tallentuvat lohkoketjuun. NFT-varmennetta käytettäessä taiteilijat saavat suuremman osuuden tai koko tulon teoksestaan, sillä välikäsiä ei välttämättä tarvita ottamaan siivua palkkiosta. NFT-kauppaa käydään kryptovaluutoilla. NFT-pohjainen taide sai alkunsa vuonna 2017, kun Ethereum-lohkoketjussa myytiin CryptoKitties-virtuaalikissoja myytiin miljoonilla dollareilla.

Kuka tahansa voi luoda tekemästään digitaalisesta tiedostosta NFT:n ja laittaa sen myyntiin jollekin NFT-kauppapaikalle internetiin. Esimerksi twiitistä tai uutisesta voi luoda NFT:n ja myydä sen.

Myös urheilu ja peliteollisuus ovat löytäneet NFT:n. Esimerkiksi Yhdysvaltojen koripalloliiga NBA hyödyntää NFT:tä, sillä liiga on perustanyt markkinapaikan digitaalisille keräilykorteille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *