Verkkokauppa Amazon tuo tuotteiden jakelurobotin kehityskeskuksen Helsinkiin

amazon scout jakelurobotti kadulla

Sillä aikaa kun edelleen odottelemme Amazon-verkkokaupan avautumista Suomeen, Amazon avaa tuotekehityskeskuksen Helsinkiin. Keskus rekrytoi reilut parikymmentä robotiikan ja ohjelmistokehityksen ammattilaista rakentamaan Amazon Scout -robottia, joka itsenäisesti rullaa jalkakäytävillä toimittaen tilattuja tuotteita asiakkaille.

Amazon kertoo Helsingin uuden Amazon Scout Development Center tiimin liittyvän samaan organisaatioon robotin kehitykseen jo osallistuvien USA:n Seattlen, Britannian Cambridgen ja Saksan Tubingenin tiimien kanssa. Yhtiö suunnittelee jo Helsingin keskuksen toiminnan käynnistyttyä sen laajentamista.

Amazonin Seattlen laboratorio
Kuva: Amazon, Seattlen toimipisteen tuotekehittäjiä.

Kirjojen ystävät tuntevat Amazonin maailman suurimpana kirjakauppana, josta löytyy enemmän kuin miljoona teosta sekä painettuna että sähköisinä Kindle-kirjoina. Elokuvia ja musiikkia kaupasta voi ladata myös Suomeen, kuten myös voi tilata monia paketissa toimitettavia tuotteita. Amazonin liiketoiminnasta nopeasti kasvava osa (12% liikevaihdosta vuonna 2020) on kuitenkin tietokoneresurssien vuokraus. Nimellä AWS tunnettuja palveluita voi kutsua myös pilvipalveluiksi.

Toinen tietotekniikkaan liittyvä kasvava liiketoiminnan segmentti Amazonilla on omien elektroniikkatuotteiden kehitys. Kindle-lukulaite on yksi esimerkki, kuten myös Fire-tablet, ja Echo-tuoteperhe, joka ymmärtää puhetta ja pyrkii toteuttamaan sitä käskevän ihmisen pyynnöt.

Amazon Scout -robotti liittyy yhtiön hyväksi havaitsemaan omien tuotteiden strategiaan: tietotekniikan kuluttajatuotteet tehdään siten, että ne liittyvät Amazonin kauppaan – ja ainoastaan Amazon-kauppaan – tavalla tai toisella. Scout-robotin hommana on kuljettaa Amazonista tilattuja tavaroita asiakkaille, eikä se varmaankaan postia tai hesaria koskaan tule kuljettamaan.

Joka tapauksessa, toivotamme Amazonin kehityskeskuksen tervetulleeksi Helsinkiin. Samalla kun robottia testataan loskaisilla ja jäisillä jalkakäytävillä, voi myös pohtia jos viileä ilmasto voisi sopia tietokonekeskuksen tarpeisiin?

Amazon Scout -robotin lyhyt esittelyvideo alla:

Jos ostat Amazonin-kaupasta ja luotat tuotesivuilla näkyviin asiakkaiden antamiin tuotearvioihin, tässä on tärkeää tietoa aiheesta. Amazon-kaupan alkuajoista lähtien asiakkaiden kirjaamat tuotearviot ovat olleet keskeisessä asemassa tuotesivuilla. Toki jokaisella kilpailevalla kaupalla on asiakkaiden antamat tuotearviot myös, mutta Amazonin suurten volyymien vuoksi juuri sen tuotearvioiden merkitystä pidetään suurena. Niin suurena, että tuotearvioiden ympärille on syntynyt omaa liiketoimintaa.

Äskettäin paljastui yli 200 000 ihmisen muodostaman ryhmä, jossa tehtailtiin viiden tähden tuotearvosteluja rahasta. Se on luonnollisesti kiellettyä Amazonissa, ja yhtiö valvoo sitä, mutta valtava määrä huijausmielessä annettuja viiden tähden arvosteluja Amazonissa kuitenkin on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *